William Wyler (1902 - 1981)


Pilíř amerického, filmového průmyslu William Wyler režíroval jedny z nejmilovanějších filmů své doby. Je známý především díky citlivému režírovaní největších hvězd, pracoval s těmi nejlepšími včetně Johna Barrymora, Bette Davis, Humphreyem Bogartem a Myrnou Loy. Dnes je považován jak za Pana režiséra, tak i za obrovskou autoritu americké kultury.

Počátkem třicátých let začal režírovat filmy a s COUNSELOR AT LAW (1933) poprvé okusil chuť úspěchu. Příběh o New Yorském právníkovi a jeho okolí, film vynikal důvtipem a posunul tím hranice kinematografie zas o kousek dál. V nadcházejících dvou letech se věnoval dvěma filmům – komedii THE GOOD FAIRY a THE GAY DECEPTION (1935).

V roce 1936 spolupracoval se Samuelem Goldwinem na VRAŽEDNÉ LŽI. Tento film předznamenal počátek často obtížné, přesto neuvěřitelně úspěšné spolupráce mezi dvěma muži. Následující rok vytvořili TOVÁRNÍKA DODSWORTHA, film, který pojednával o rozpadajícím se manželství a roku 1937 film V NEWYORSKÉM PŘÍSTAVU o životě v chudinské čtvrti. Po celá třicátá léta konzistentně experimentoval s novými, filmovými technologiemi, zatímco si udržoval obrovské zaujetí pro dokonalost hereckých výkonů.

Na počátku čtyřicátých let spolupracoval s Bette Davis, Wyler stvořil klasické snímky jako LIST (1940) a LIŠTIČKY (1941). Oba jsou silně emotivní a vážná dramata, vyjadřují emoce a dramatickou hloubku na rozdíl od mnoha filmů, které přišly předtím. Wylerova technická preciznost i jeho schopnost zobrazit smysluplné hledisko skutečného významu, dodávala každému herci hloubku, která pak přispěla k vytvoření realističtějšího výkonu.


1.7.1902
Mülhausen, Alsasko, Německá říše
27.7.1981
Los Angeles, California, USA
William Wyler csfd

Vykoupení L.B. JoneseFunny GirlJak ukrást VenušiSběratelDětská hodinkaBen HurVelká zeměPřesvedčeníHodiny zoufalstvíPrázdniny v ŘíměCarrieDetektivní příběhDědičkaNejlepší léta našeho životaPaní MiniverováLištičkyDopisČlověk ze ZápaduNa Větrné hůrceJezábelThe Cowboy and the LadyV newyorském přístavuDěvče z baruTovárník DodsworthVražedná ležBarbary CoastThe Gay DeceptionThe Good FairyGlamourCounsellor at LawHer First MatePrivate JonesTom Brown of CulverA House DividedDvou srdcí sporHrdinové pekelSrdce na pravém místěThe Love TrapAnybody Here Seen Kelly?Thunder RidersBlazing DaysDaze of the WestDesert DustGun JusticeHard FistsHaunted Homestead, TheHome Trail, TheLone Star, TheOre Raiders, ThePhantom Outlaw, TheShooting StraightSquare Shooter, TheTenderfoot CourageThe Border CavalierFire Barrier, TheGunless Bad Man, TheLazy LightningPinnacle Rider, TheRidin' for LoveUkradená farma


Aktualizace osobnostního profilu William Wyler: 1.11. 2023 04:31