Lili Hodačová (1910 - 1998)


Lili (někdy uváděna též jako Lily, Lilli či Lilly) Hodačová (psána rovněž jako Hodáčová i Hodáčková) se narodila jako Ludmila Hodačová 5. listopadu 1910 v Praze. Roku 1929 odmaturovala na gymnáziu a v letech 1929 – 1932 studovala filozofii a germanistiku na FF Univerzity Karlovy a zároveň pracovala jako úřednice a vychovatelka. Během let 1932 – 1936 vystudovala brněnskou Státní konzervatoř a ještě dokončila studia na FF Masarykovy univerzity (v roce 1947 získala titul PhDr. prací o Ladislavu Klímovi).

Na divadelních scénách byla představitelkou různých mladých děvčat a lyrických milovnic. Později též rozličných charakterních. Byla rovněž zdatnou zpěvačkou – jako první Češka zpívala v češtině slavný a populární song „Lili Marlene". Její herecká technika a projev spočívaly v melancholickém pohledu a také v křehkém obličeji. Zahrála si ve hrách „Kutnohorští havíři" (Anežka), „Dina Müllheimová" (Dina), „Sláva" (Koljová), „Lesní panna" (Lesní panna), „Štěstí nepadá s nebe" (Jiřina), „Léto" (Valča Peroutová), „Večer tříkrálový" (Dvorní dáma), „Mrtví daně neplatí" (Amalie), „Maryša" (Strouhalka), „Sen noci svatojánské" (Hipolyta), „Ideální manžel" (Markbyová), „Filosofská historie" (Roubínková), „Manon Lescaut" apod.

Filmový průmysl na ni byl až macešsky zlý a obdaroval ji pouze třemi menšími rolemi a jedním zpěvem písně. Za Protektorátu stvořila dvě role zpěvačky Mariany v romantickém snímku Zdeňka Giny Hašlera ZA TICHÝCH NOCÍ (1940) a stydlivé Julie, dcery ředitele pojišťovny (Vojta Novák) a jeho panovačné manželky (Růžena Šlemrová), kterou rodiče snaží provdat za výherce jednoho milionu korun Valentina Plavce (Oldřich Nový) ve Fričově komedii VALENTIN DOBROTIVÝ (1942) s Oldřichem Novým a Hanou Vítovou v titulních postavách.

Ve znárodněné kinematografii natočila dceru hejtmana Jana Roháče z Dubé (Otomar Korbelář) Ludmilu v dramatu Vladimíra Borského JAN ROHÁČ Z DUBÉ (1947) podle dramatu Aloise Jiráska. Snímek byl předzvěstí pozdější velkolepé HUSITSKÉ TRILOGIE Otakara Vávry a stal se prvním českým barevným celovečerním filmem. Naše kinematografie nikdy nedala Hodačové příležitost k výraznějšímu uplatnění.


5.11.1910
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.12.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Lili Hodačová csfd

Jan Roháč z DubéValentin DobrotivýZa tichých nocíKavárnička dříve narozených


Aktualizace osobnostního profilu Lili Hodačová: 25.4. 2024 09:17