Blažena Vernerová 118 let


Herečka a spisovatelka Blažena Vernerová se narodila do rodiny bankovního úředníka Eduarda Koláře a jeho ženy Blaženy roz. Dědkové. Narodila se tedy jako Blažena Kolářová, měla i bratra Bohuslava (*1913), který však krátce po narození zemřel. O životě Blaženy Vernerové, jak osobním, tak profesním, toho však moc známo není.

Její spolupráci s filmem můžeme rozdělit na dvě části, poprvé si zahrála majitelku hudební školy ve filmu Čeňka Šlégla Vy neznáte Alberta? z roku 1940. Další filmovou roli dostala až o dlouhých 23 let později, v roce 1963 v komedii Mezi námi zloději, kde si zahrála paní Musilovou. Až do roku 1971 si zahrála v dalších 14 filmech, ale jen v nenápadných epizodkách.  Ze známějších filmů to byla komedie Dáma na kolejích (1966), Šíleně smutná princezna (1968). S filmem se rozloučila v roce 1971 třemi epizodkami – Klíč (vězeňkyně), Svatba bez prstýnku (uvaděčka v kině), Ženy v ofsajdu (Samková). Jako spisovatelka napsala v roce 1947 knížku „O hošíčkovi Čemkolíčkovi“.

Z osobního života víme, že byla manželkou lékaře a dramatika Jiřího Vernera, který je podepsán pod filmem U pokladny stál (1939). Bohužel další informace o Blaženě Vernerové nejsou známy, i když několik zdrojů uvádí, že by měla zemřít v 90. letech 20. století, avšak tuto informaci nelze ani potvrdit a ani vyvrátit.


8.6.1905
Jičín, Rakousko-Uhersko
Blažena Vernerová csfd

Svatba bez prstýnkuKlíčŽeny v ofsajduNevěstaSvatá hříšnicePřípad pro začínajícího kataSvatej z KrejcárkuBylo čtvrt a bude půlTřináctá komnataŠíleně smutná princeznaDáma na kolejíchPoslední růže od CasanovyZnamení RakaŠkola hříšníkůMezi námi zlodějiMagdalena Dobromila RettigováVy neznáte Alberta?


Aktualizace osobnostního profilu Blažena Vernerová: 13.11. 2023 00:28