Hertha Feiler (1916 - 1970)


Německá filmová herečka rakouského původu, přitažlivá Hertha Feiler se narodila 3. 8. 1916 ve Vídni. Pocházela ze středostavovské rodiny, byla dcerou stavebního inženýra. Hertha vystudovala reálné gymnázium a soukromě navštěvovala hodiny klavíru a zpěvu. Chtěla se stát koncertní pianistkou, ale po opakovaných problémech s rukou, jako byl zánět šlachy se tohoto úmyslu vzdala, a začala navštěvovat kurzy tance a herectví.

V hlavních rolích, především komických, se objevovala dvakrát až třikrát za rok. V roce 1939 v komedii Männer müssen so sein, Flucht ins Dukel, Maggy, 1940 Lauter Liebe, Šaty dělají lidi - Kleider machen Leute, 1941 Hauptsache glücklich - Hlavní je být šťastný, Ewiger Rembrand - Věčný Rembrand 1942, Quax in Afrika 1944.

Po válce se začala věnovat více divadlu, zatím co manžel Heinz se pokoušel o produkci u filmové spol. Comedia, společnost však po třech letech ukončila činnost. Hertha se vrátila k natáčení až na počátku roku 1948, ale jako obdivuhodná, kultivovaná, krásná zralá žena, která hraním v divadle vyzískala další velkou část hereckých zkušeností, natočila po tříleté odmlce film Die kupferne Hochzeit - Bronzová svatba, rok 1949 Heimliches Rendezvous a Ich mach Dich glücklich. A právě tak jako její herečtí kolegové, i ona po čase spolupracuje vedle filmu a divadla s televizí.

V roce 1968 onemocněla rakovinou a v té době natočila také svůj poslední film Die Ente klingelt um halb acht - Kachna zvoní kolem půl osmé. Hertha Feiler-Rühman zemřela 1. 11. 1970 v Mnichově ve věku 59 let. Hrála ve 42 filmech.


3.8.1916
Vídeň, Rakousko-Uhersko
2.11.1970
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Hertha Feiler csfd

Kachna zazvoní v 7.30StaatsaffairenMůj spolužákDer MaulkorbSag ja, MuttiDie Heilige und ihr NarrWien, du Stadt meiner TräumeCharleys TanteJohannisnachtOpernballSolange noch die Rosen blüh'nLass die Sonne wieder scheinenWenn die Alpenrosen blüh'nDein Mund verspricht mir LiebeDie schöne MüllerinPünktchen und AntonŠeříky až bílé začnou kvéstHeimliches RendezvousIch mach dich glücklichDie kupferne HochzeitDer Engel mit dem SaitenspielQuax in AfrikaDer kleine GrenzverkehrRembrandtHauptsache glücklich!Lauter LiebeŠaty dělají člověkaFlucht ins DunkelFrau im StromMänner müssen so seinSamé lžiZe všech jediná (německá verze)Liebling der MatrosenHeinz Rühmann: Kleiner Mann ganz groß


Aktualizace osobnostního profilu Hertha Feiler: 11.3. 2024 21:03