Jiří Barta 75 let


Jiří Barta se narodil v Praze a s tímto městem jsou spjaty všechny významné kapitoly jeho života. Od dětství ho přitahovala výtvarná tvorba. V roce 1969 začal studovat na VŠUP v Praze, obor filmová a televizní grafika. V téže době ho pod vlivem školního prostředí začala zajímat i animace a v omezené míře si ji vyzkoušel. První animovaný film nicméně natočil až v roce 1978 ve Studiu Jiřího Trnky. Po výtvarné i animační stránce ho vedle Jana Švankmajera ovlivnil i Rus Jurij Norštejn a výborný estonský animátor Priit Pärn.

Práce Jiřího Barty charakterizují neobvyklá výtvarná řešení, pečlivý výběr hudebních motivů, poetický a přitom dramaticky výrazný styl. Od 80. let je považován za mistra autorské animované tvorby a vedle Jana Švankmajera za nejvýraznější osobnost druhé generace českých animátorů. Příchod tržního hospodářství počátkem 90. let nicméně znamenal rozpad financování a tím i výroby československé animované tvorby. Ukončení podpory ze strany státu znamenalo pro český animovaný film větší překážku než existence cenzury a byrokratické řízení v předlistopadových dobách.

Pro Bartovou vyhraněnou tvůrčí osobnost bylo obtížné přizpůsobit se limitujícím podmínkám komerční tvorby, zvlášť když není vyznavačem neosobní počítačové animace. Pokoušel se přicházet s novými projekty, které opakovaně ztroskotávaly pro nedostatek financí. Převážnou většinu této doby, bezmála 15 let, se pokoušel uskutečnit projekt celovečerního filmu GOLEM podle literární předlohy Gustava Meyrlinka. Rozpočet 100 mil. korun se stal v omezených českých poměrech nicméně nepřekonatelnou překážkou. Jediným výsledkem byla v roce 1996 výroba ukázkového stejnojmenného krátkometrážního filmu.

Období tvůrčího půstu ukončila spolupráce na krátkometrážním filmu DOPISY Z ČESKA, který na Anifestu 2005 získal cenu Jameson Short Film Award. Barta byl autorem jedné ze tří povídek snímku, který původně vznikl pro světovou výstavu Expo 2005 Aichi. Díky úspěchu v soutěži Nové projekty animované tvorby vyhlášené na Anifestu v Třeboni získal Barta finance na natočení krátkometrážního DOMEČKU VAŘ, který v roce 2007 v Třeboni získal cenu za nejlepší český krátký animovaný film. Režisér ovšem musel slevit ze svých představ a natočit snímek z převážné části v počítačové 3D animaci.


26.11.1948
Praha, Československo
Jiří Barta csfd

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?KrysařYuki OnnaDomečku, vař!Dopisy z ČeskaTyran a dítěAutoportrétKlub odloženýchGolemPoslední lupBalada o zeleném dřevuZaniklý svět rukavicDiskjockeyProjektHádanky za bonbónLegenda princů z Mortiany - Staré proroctvíModré stínyJiří BartaUvnitř vnitraBezúčelná procházka Jiřího BartyGEN - Galerie elity národaSlužební cesta podporučíka SvěrákaHvězdný reportérBanánové rybičkyNa plovárněGENUS


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Barta: 20.4. 2024 04:19