Charlie Kaufman 65 let


Jeden z nejoriginálnějších scenáristů, který získal za své krátké kariéry (pouze pět filmů) tři nominace na Oscara a z toho jednu proměnil. Navzdory své úspěšnosti odmítá poskytovat rozhovory, fotografovat se a setkat se s ním je takřka nemožné.

Průlomovým se pro Charlie Kaufmana stal scénář k filmu V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE, o který se začala zajímat společnost Michaela Stipea z R.E.M. a i samotný John Malkovich. Celovečerním režijním debutem byl film i pro Spika Jonze do té doby režiséra reklam a videoklipů a v roce 1999 společně s Johnem Cusackem, Cameron Diaz a Chatrine Keener v hlavních rolích ho natočili. Kaufman byl hned nominován na Oscara, Zlatý Globus a na BAFTU, kterou nakonec jako jedinou ze všech nominací proměnil. Dalším filmem na kterém se kromě scénáře podílel i jako producent je komedie SLEZ ZE STROMU, kterou v roce 2001 natočil s Michaelem Gondrym. Ta bohužel po úspěchu vychvalovaného Johna Malkoviche, nezaujala jak širší veřejnost, tak ani odbornou kritiku. Následuje scénář pro režijní debut George Clooneyho MILUJTE SVÉHO ZABIJÁKA, který i přes Clooneyeho popularitu a i jeho skvělou režii také příliš nezaujme, ale ani nezklame. S výsledným filmem nakonec není moc spokojen ani sám Kaufman, jelikož Clooney mu až příliš zasahoval do scénáře aniž by s ním cokoliv konzultoval. Avšak dalším filmem Kaufman skutečně ohromil. V ADAPTACI režírované opět Spikem Jonzem ztvárnil sebe v tvůrčí krizi při adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Za tento scénář byl Kaufman 3x nominován jak na Zlatý Glóbus, tak na Oscara, ale dokázal proměnit pouze jedinou nominaci a to zase BAFTU. Další film však už nezůstal bez povšimnutí Akademie a zaslouženě Oskara získal. Ve filmu VĚČNÝ SVIT NEPOSKVRNĚNÉ MYSLI, který natočil s režisérem Michaelem Gondrym v roce 2004 si opět stejně jako v Johnovi Malkovichovi pohrává s tématikou ovládání lidské mysli a i díky skvělým výkonům Kate Winslet a Jima Carreyho film získává jedno ocenění za druhým.

V roce 2005 si Charlie Kaufman zkusil i divadlo. Napsal a režíroval hru NADĚJE OPOŠTÍ DIVADLO, část výhradně zvukové produkce Theater of the New Ear. V této hře hrají takové hvězdy jako Meryl Streep, Hope Davis a Peter Dinklage.

V současné době se chystá do kin i Kaufmanova režijní premiéra SYNECDOCHE, NEW YORK a tak se doufejme, že se můžeme těšit na další krásný filmový zážitek.


20.9.1958
New York City, New York, USA
Charlie Kaufman csfd

Asi to ukončímAnomalisaSynecdoche, New YorkVěčný svit neposkvrněné mysliAdaptaceMilujte svého zabijákaSlez ze stromuV kůži Johna MalkovicheNed a StaceyThe Trouble with LarryEdge, TheGet a LifeDana Carvey Show, TheHow and WhyJackals & FirefliesHollywood InsiderSlavnostní zakončení MFF Karlovy Vary 2016The 77th Annual Academy Awards72. Annual Academy AwardsNa plovárněWGN Morning News


Aktualizace osobnostního profilu Charlie Kaufman: 10.11. 2023 18:38