Václav Tomšovský (1933 - 2018)


Herec a divadelní režisér Václav Tomšovský se narodil v Příbrami, kde také získal první zkušenosti s divadlem. Studoval režii v Praze na DAMU, studium ukončil s diplomovou zkouškou v roce 1957. Nastoupil do svého prvního angažmá v Městském oblastním divadle v Mladé Boleslavi, kde se uplatnil nejen jako herec, ale především coby režisér (1956-1958). Dalších více než třicet let bylo jeho působištěm pražské Divadlo Jiřího Wolkera, které se zaměřovalo především na představení pro děti a mládež. Krátkou výjimkou byla sezóna 1961–1962, kdy režíroval v Divadle Na Fidlovačce.

Od konce šedesátých let se Václav Tomšovský uplatnil v televizní režii a zvláště v Bratislavě realizoval několik hudebních filmů (ŤAŽKÝ DEŇ, 1968; FOTO OTTO, 1968). Z prací podobného charakteru v Praze stojí za zmínku jeho režie televizního zpracování slavné operety MAMZELLE NITOUCHE (1977). I když počátkem devadesátých let Tomšovský opustil stálé divadelní angažmá, na práci nerezignoval a nadále režíroval. Před odchodem z divadla nastoupil na Státní konzervatoř, kde vedl dramatické oddělení. Realizoval zde řadu absolventských představení v divadle na Žižkově. Za pozornost stojí také jeho vlastní dramatizace, zvláště pohádku Jak se čerti ženili uvádí s úspěchem řada českých divadel.

Manželkou Václava Tomšovského je lékařka Michaela Tomšovská (*1945).


22.9.1933
Příbram, Československo
4.2.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Václav Tomšovský csfd

Drsná PlaninaMys Dobré nadějeHledá se táta!Bílá sponaKruhDnes naposledRočník 21Plavecký mariášMamzelle NitoucheTisíc a jedna nocKrajkový šátekLarinda a VanesioModel upírJak v Bratrouchově vyzráli na hastrmanaO Slunečníku, Měsičníku a VětrníkuŽenichovéDesať a štvrť


Aktualizace osobnostního profilu Václav Tomšovský: 7.4. 2024 03:38