Rudolf Vodrážka (1932 - 2001)


Herec Rudolf Vodrážka pocházel z Plzně a na pražské DAMU vystudoval herectví (1955). Studia pro něj znamenala také první kroky před filmovou kamerou a v nevelké roli chalupníka debutoval v krátkém filmu V PODZEMÍ (1954) odehrávajícím se na konci války. Mezi kolegyněmi na DAMU také našel celoživotní partnerku, herečku Karolinu Slunéčkovou (1934-1983). První profesionální angažmá získal Vodrážka v Krajském oblastním divadle v Trutnově, kde působil jen jednu sezónu (1955-1956), herecké schopnosti pak rozvíjel na jevišti Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1956-1959), kde za poměrně krátkou dobu hrál v bezmála dvaceti představeních různých žánrů i provenience (Bílá nemoc, Hadrián z Římsů, Lucerna, Liška a hrozny).

Koncem sedmdesátých let spolupráce Rudolfa Vodrážky s filmem zcela ustala, nadále točil jen v televizi, i když ani tam nijak často. Účinkoval v pohádkách a inscenacích, připomenout si jej můžeme i v několika dodnes reprízovaných seriálech (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1978; PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1986; CIRKUS HUMBERTO, 1988). Se seriálem je ostatně spojena i jeho poslední práce před kamerou (LASKAVÝ DIVÁK PROMINE, 1993). Poměrně častým návštěvníkem byl Vodrážka v rozhlasových studiích, natáčel i mluvené slovo na gramofonové desky. Příležitostně přijal i práci pro dabing.

Rudolf Vodrážka zemřel v Praze 21. února 2001. S manželkou Karolinou Slunéčkovou (1934-1983) měl syna Rudolfa Vodrážku mladšího (*1960), který pracuje v televizi jako střihač a režisér hudebních programů.


9.3.1932
Plzeň, Československo
21.2.2001
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Rudolf Vodrážka csfd

Bronzová korunaNarcisový důmZelený rytířKomu šplouchá na majákJak chytit krokodýlaDivoká sviněKrálovství stromůKalhoty od krejčího ze LhotyKouzelnice od Křídového potokaZlatý copánekMistr Pleticha a pastýř JehňátkoHrdličkaPavouk se smaragdovýma očimaStatečný AzmunZměny ve skupině JupiterFešák HubertKonkurs na chlapaOdhalení jednoho spiknutíPozor, je ozbrojen!Zaspala nevěstaKmotři z blatO bílém jadýrkuKarlův mostZelená vlnaČas strachu a statečnostiKaždému jeho nebeKrálovna bludičekHadač od Saidovy zahradyKam nikdo nesmíOsamělý jezdecSkleněný vrchKulový bleskMedaile za všední dnyHolka modrookáBližní na tapetě: Výlet do neznámaJak přijít o životKde jsi byl, Odyssee?RinaldinoV každém pokoji ženaDvě věci pro životSmrt Roberta CleevaZázrak v OužlebičkáchO Slunečníku, Měsičníku a VětrníkuČintamani & podvodníkNa laněZelené obzoryBožena NěmcováMuž z prvního stoletíŽalobníciLaskavý divák promineDobrodružství kriminalistikyMalé dějiny jedné rodinyPřípad pro zvláštní skupinuCirkus Humberto


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Vodrážka: 2.11. 2023 19:46