Charley Chase (1893 - 1940)


„Můžu zahrát cokoli!“

V roce 1915 už dostával hlavní role a také režíroval, zatím jako Charles Parrott. Reference měl dobré a jako režisér tak získal stálé místo. Jeho vzhled a projev mu bránily v hereckém úspěchu u studia, které upřednostňovalo silně nalíčené, bláznivé komiky. V roce 1917 se připojil ke studiu Fox, kde režíroval dvoucívkové komedie a později natáčel u Paramountu a dalších společností. V té době mj. režíroval komedie s Chaplinovým imitátorem Billy Westem a mladým Oliverem Hardym. V roce 1920 byl Charley Chase jako režisér přijat do studií Hala Roache. Mezi jeho významné práce z té doby patří první filmy ze série o dětské partě „Our Gang“, stejně jako několik filmů s Lloydem Hamiltonem, jenž údajně velice ovlinil jeho pozdější tvorbu. Koncem roku 1921 se stal vedoucím režisérem studií a měl pod palcem produkci všech grotesek kromě filmů s Haroldem Lloydem.

Po Lloydově odchodu v roce 1923 potřeboval Hal Roach adekvátní náhradu, a tak se Chase vrátil zpátky před kameru do vlastní série grotesek, což byly spíše rafinované situační komedie a frašky, ve kterých představoval dobromyslné mladé muže s elegantním knírkem v pěkném obleku, kteří se neustále ocitají v trapných situacích; to ho odlišovalo od jeho současníků, kteří zhusta užívali až klaunského líčení a nápadných kostýmů. Ve svých raných jednocívkových groteskách u Roache vystupoval jako smůlou pronásledovaný chlapík „Jimmie Jump“ a první série filmů byly natolik úspěšné, že začal točit dvoucívkové komedie, které se staly, až na několik pozdějších třícívkových „featurettes“, jeho standardem. V letech 1924–1929 jich natočil kolem stovky. V režisérském křesle tehdy většinou seděl Leo McCarey a Charley spolupracoval i se svým bratrem, se kterým si byli velmi blízcí.

Některé jeho grotesky z 20. let se dnes řadí k tomu nejlepšímu, co němý film světu přinesl: His Wooden Wedding (1925), Innocent Husbands (1925), Mighty Like a Moose (1926), Šílenství (1926), Fluttering Hearts (1927), Limousine Love (1928). Chase se u řady z nich anonymně podílel také na režii, scénářích a střihu. Do světa zvukového filmu vplul v roce 1929 lehce – debutoval v romantické hodinové komedii Modern Love (1929) studia Universal – a stal se jedním z nejpopulárnějších filmových komiků té doby. I nadále byl velmi plodný a zvuk mu navíc umožnil předvést i pěvecký talent; měl pěkný hlas a ve filmech zpíval často, a to i vlastní vtipné písně. Jednou z jeho nejslavnějších zvukových komedií je The Pip from Pittsburg (1931) s Thelmou Todd. Snímky Charleyho Chase, Laurela a Hardyho a party „Our Gang“ patřili v té době k vrcholu produkce Roachových studií.


20.10.1893
Baltimore, Maryland, USA
20.6.1940
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Charley Chase csfd

Laurel a HardyKelly the SecondNeighborhood HouseJedeme na HonoluluAlma de la fiesta, ElMoneríasChercheuses d'orGarde la bombeLocuras de amorPríncipe del dólar, ElModern LoveHard BoiledIs Marriage GoofyKing of the Wild Horses, TheHer Dangerous PathLong Live the KingChaplin honí dolaryHollywoodská továrna na smíchThe Forgotten Films of Roscoe Fatty ArbuckleA Tribute to the Boys: Laurel & HardyNickelodeon DaysDny vzrušení a smíchuZlatý věk groteskyScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansScreen Snapshots, Series 6, No. 14Kelly Finds a FighterHeckler, TheHis Bridal FrightSouth of the BoudoirAwful Goof, TheChump Takes a Bump, TheRattling RomeoSkinny the MoocherTeacher's PestThe Sap Takes a WrapMany Sappy ReturnsMind Needer, TheNightshirt Bandit, ThePie à la MaidTime Out for TroubleBig Squirt, TheCalling All DoctorsFrom Bad to WorseGrand Hooter, TheHollywood PartyMan Bites LovebugWrong Miss Wright, TheCount Takes the Count, TheOn the Wrong TrekVamp Till ReadyLife Hesitates at 40Manhattan Monkey BusinessNurse to You!Okay Toots!Poker at EightPublic Ghost No. 1Southern ExposureThe Four Star BoarderAnother Wild IdeaFate's Fathead


Aktualizace osobnostního profilu Charley Chase: 21.3. 2024 18:11