Radim Cvrček (1931 - 2004)


Radim Cvrček se narodil 30. listopadu 1931 ve Zviroticích pod jménem Radimír Cvrček. Po absolvování pedagogického gymnázia se roku 1951 přihlásil pro učitelkou práci v českém pohraničí. Během základní vojenské prezenční služby se stal členem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého a později Československého státního souboru písní a tanců (1954 – 1958).

Ještě za studií si napsal a režíroval studentské snímky (I. TŘÍDA a SLUNEČNICE). Nakonec se Cvrček stal režisérem a scenáristou ve Filmovém studiu Gottwaldov ve Zlíně (1963 – 2004), kde setrval i po roce 1989 v různých pozicích až do své smrti. Začínal jako asistent režie (KRÁL KRÁLŮ, NEOBYČEJNÁ TŘÍDA, PERLOVÝ NÁHRDELNÍK), pomocný režisér (KOČKY NEBEREM), spolupracovník (ČERNOBÍLÁ SYLVA) a herec u svých a jiných krátkých a hraných filmů.

Například brigádník Cvrček (KOTRMELEC), svazák (ČERNÁ DYNASTIE), dirigent svazáckého orchestru (CESTA HLUBOKÝM LESEM), mladý dělník (NEOBYČEJNÁ TŘÍDA), On (SLUNEČNICE), tančící sovětský voják (PERLOVÝ NÁHRDELNÍK), spěchající pán (TEN ČAS), informátor u autobusu (AUTOMAT NA PŘÁNÍ), muž táhnoucí dítě (ŽIRAFA V OKNĚ), Dr. Dvořák a velký Míša (DOSPĚLÁCI MŮŽOU VŠECHNO) a člověk (TEN ČLOVĚK!).

Ovšem cílevědomě spěl ke scenáristické práci a k samostatné režii hraných dětských filmů, jež byly zrealizovány ve zlínském studiu. Jeho tvorba, zaměřující se zejména na děti a mládež a jejich fantazii, je zakořeněna už v jeho původním povolání učitele.


30.11.1931
Zvírotice, Dublovice, Československo
29.4.2004
Zlín, Zlín, Zlínský kraj, Česko
Radim Cvrček csfd

ČertiskáHurá za nímRátanie havranovStrašidla z VikýřeJankove hračkyTřetí skoba pro KocouraZa humny je drakMalé zlaté slnkoMezi námi klukyDěti zítřkůRosný bodVeľký MogulNekonečná - nevystupovatKlietka plná vtákovKufor plný zlataTuba plná penyŠatyHodina modrých slonůDospěláci můžou všechnoŽirafa v okněTáňa a dva pistolníciSafari za kuchyňouSafariSpadla z nebeLeto s KatkouBola raz jedna záhradaČarovný čajKazisvětiKouzelný hrášekZlodějA přece se létáPrvní třídaTen časSlunečniceSázkaPrvní třídaNajstarší zo všetkých vrabcov


Aktualizace osobnostního profilu Radim Cvrček: 4.11. 2023 02:36