Jiří Hanibal 95 let


Jiří Hannibal je český filmový režisér, scenárista a především posledních třicet let i prozaik. Po studiu na reálním gymnáziu v místě svého rodiště Táboře studoval v letech 1948–1953 na pražské FAMU, a to obor režie. Do roku 1959 zde pak i působil jako odborný asistent. V 50. letech spolupracoval jako asistent režie či pomocný režisér např. s Martinem Fričem (film Dařbuján a Pandrhola), Vojtěchem Jasným (Není stále zamračeno, Touha) či Karlem Kachyňou (Dnes večer všechno skončí). Jeho prvním samostatnějším režijním počinem byl film Všude žijí lidé se Zdeňkem Štěpánkem v hlavní roli, k němuž sám napsal i námět. Od roku 1960 pracoval ve Filmovém studiu Barrandov, kde do roku 1989 natočil dvacet pět celovečerních filmů.

Jiří Hanibal je držitelem několik ocenění. V roce 1961 získal např. Cenu Mezinárodní federace filmového tisku FIPRESCI v San Sebastianu za film Všude žijí lidé, v roce 1965 Cenu za nejlepší film pro děti v Cannes za film Kapr (Carpe) a v roce 1967 pak Zlatého lva, Stříbrnou Minervu a zvláštní uznání Mezinárodního centra pro literaturu a film CIDALS v Benátkách za již zmiňovaný film Dědeček, Kylián a já.

Ač se o filmech Jiřího Hanibala nedá vysloveně říct, že by byly nějak zásadně poplatné době svého vzniku, přesto dotyčný po roce 1989 již v profesi režiséra nepokračoval. O to více se však věnoval své literární dráze, kterou ale nastartoval již v roce 1975 novelou „Když pláče les“ o pozdní lásku starého dřevorubce. Psychologizujícím příběhům se věnoval i v pozdějších letech. Namátkou uveďme třeba „Život samá serpentina“, „Konec časů medových“ nebo „Blýskání na lepší časy“. Hanibal umí jít i s dobou, o čemž svědčí kniha „Čáry života“, věnovaná tématu ženské homosexuality, respektive bisexuality. Na druhou stranu se věnuje i historickým námětům zpracovaných v románech „Úděl královský“ a „Velmož tří králů“, v nichž autor popisuje dění na dvoře králů Václava II. a Václava III. Úplně jiné jsou zase Hanibalovy knihy „Návštěva“ a „S pečetí viny“, věnované problematice vztahu Čechů a sudetských Němců.


18.2.1929
Tábor, Československo
Jiří Hanibal csfd

Útěk s CézaremLáska s vůní pryskyřiceLevé křídloNeříkej mi majore!Víkend bez rodičůNeohlížej se, jde za námi kůň!Čas pracuje pro vrahaLeť, ptáku, leť!Podivný výletDobrý den, městoAnna, sestra JanyVelké trápeníÚdolí krásných žabDvě věci pro životKarlovarští poníciVelikonoční dovolenáHvězdaČervená kůlnaDům ztracených dušíMalé letní bluesDědeček, Kyliján a jáŠkola hříšníkůPovídky o dětechŽivot bez kytaryVšude žijí lidéNež loutky oživnou777-77Nová směnaDárci životaCarpe, LaSmutný půvabDívka a kouzelníkPřežil jsem svou smrtOta HofmanVěčný romantik režisér Jiří Hanibal


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Hanibal: 30.10. 2023 13:11