Bedřich Šetena (1939 - 2015)


Do dějin české filmové a televizní tvorby se zapsal nesmazatelně a to přesto, že si jeho tvář vybaví málokdo. Jeho hlas zná ale drtivá většina, neboť dabingu zasvětil takřka celý život. Kdo by totiž neznal hlas pana Burnse postrach Springfieldu, miliardáře a šéfa jaderné elektrárny v jedné osobě ze seriálu Simpsonovi či Obi-Wan Kenobiho, legendárního rytíře Jedi, který cvičil Anakina Skywalkera, z něhož se posléze stal Darth Vader ve filmové sáze Hvězdné války. Hlasy těchto postav tvoří ovšem pouhé dvě třešničky na dortu jeho kariéry dabéra. A že se nejedná jen o nějaký obyčejný malý dortík, o tom hovoří fakt, že během svého života propůjčil hlas postavám v 517 filmech a 100 seriálech.

Karieru dabéra, která tvořila hlavní část jeho profesního života, započal dabováním postavy Petra z legendárního dobrodružného filmu Karla Zemana Cesta do pravěku.

Fanoušci sci-fi mohou znát jeho hlas i z filmu Interstellar, kde daboval postavu Donalda, nebo ze Star Treku, kde jeho hlasem mluvil Spock v podání Leonarda Nimoye. Star Trek se ostatně stal velmi zajímavou kapitolou života tohoto dabéra. Hlas Bedřicha Šeteny totiž zazněl nejen v několika filmech Star Trek, ale i v seriálech a to u řady rozličných postav. Za zmínku stojí, že například daboval postavu kapitana Jean-Luc Picarda, kterého hrál Patrick Stewart či postavu Q v podání Johna de Lancie.

Milovníci akčních filmů mohou znát jeho hlas z filmové série Rambo, kde daboval postavu plukovníka Trautmana, který byl pro Ramba velitelem a i něco jako jeho náhradním otcem. Fanoušci detektivek mohli zaslechnout jeho hlas v krimiseriálu Columbo či Příběhy Alfréda Hitchcocka, kde daboval řadu postav. V animované tvorbě sahal jeho rejstřík od cyklu se žlutou houbou Spongebob až po oba díly Aut. V Harrym Potterovi byl hlasem bradavického učitele kouzelných formulí, profesora Filiuse Kratiknota.


19.4.1939
Praha, Protektorát Čechy a Morava
3.4.2015
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Bedřich Šetena csfd

In nomine PatrisEx offoKamarád do deštěOddechový časZítra vstanu a opařím se čajemNevěsta s nejkrásnějšíma očimaRomance za korunuNoc oranžových ohňůBitva o HedvikuŠest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?Nebeští jezdciFiorenzaRomance štědrovečerníNeklidnou hladinouCesta do pravěkuNáhrdelníkVom Webstuhl zur WeltmachtPan TauBakalářiDobrodružství s nahým klukemČerný démant


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Šetena: 6.3. 2024 00:52