Karel Hašler (1879 - 1941)


"Hoši od gestapa, vy tu klidně spíte, vy se odtud domů nikdy nevrátíte. Nevrátíte vy se nikdy domů zpátky, budou pro vás plakat otcové i matky. Zůstanete tady jako bídné trety, budou pro vás plakat Gertudy i Grety..."

Písničky začal skládat již před první válkou pod vlivem svého švagra Rudolfa Frimla. Jeho písně se rychle staly velmi populárními nejen pro výrazný patriotický obsah a lásku k Praze, ale také kvůli krásným melodiím a velmi často štiplavému obsahu na úkor politiků. V tomto duchu pokračoval i po vzniku nové republiky. Mnohdy mu prý stačil jeden den, aby o nějakém dalším skandálu složil a nazpíval novou píseň a brzy si ji zpívala celá Praha. Popularita jeho písní stoupala zároveň s tím, jak se ze západu blížila hrozba nacistické okupace a války. Postupně se stával stejně významným a známým kabaretiérem, jako byl tehdy třeba Vlasta Burian nebo Ferenc Futurista. Jeho populárita a velké úspěchy samozřejmě vedly k bohémskému stylu života, který se nelíbil jeho manželce Zdeně. Hádali se o výchovu synů (Karel a Gino, kteří oba později odjeli do USA). Od třicátých let žijí odděleně.

S filmem přišel do styku již během první války (ČESKÉ HRADY A ZÁMKY, krátké entrée pro hru Pán bez kvartýru - 1915, AHASVER o poslušném manželovi exaltované malířky Kvapilové v podání R. Naskové - 1915). Největšího uměleckého filmového úspěchu dosáhl dvěma rolemi taktéž v němém filmu. Doktor Uher v BATALIONU a varhaník ve Fričově VARHANÍKU U SV. VÍTA. Obě patří k největším kreacím českého němého filmu a kritika je tehdy srovnávala s umělci mezinárodního kalibru.

S nástupem zvukového filmu se vrhl na tvorbu filmové hudby a písniček. Hned první český zvukový film TONKA ŠIBENICE (1930) byl uveden dvěma jeho písničkami - Hradčany krásné a Když v Praze padá první sníh. Roku 1932 hrál v Innemannově filmu PÍSNIČKÁŘ, který sám napsal a zároveň je jeho biografií. Odtud pochází mimo jiné jeho nejznámější šlágr Ta naše písnička česká. V následujících letech vytvořil na dvacet filmových rolí, z nichž za zmínku stojí hlavně Josef Dobrovský ve filmu ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ (1934). Objevil se třeba v MATCE KRÁČMERCE s Antonií Nedošínskou, AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK (1935) s Hugo Haasem, HORDUBALECH (1937), ŠVANDOVI DUDÁKOVI (1937), BABIČCE (1940), PANTÁTOVI BEZOUŠKOVI (1941), ROZTOMILÉM ČLOVĚKU (1941) s Oldřichem Novým a Natašou Gollovou.


31.10.1879
Zlíchov, Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
22.12.1941
koncentrační tábor Mauthausen, Německá říše
Karel Hašler csfd

BabičkaHordubalovéŠvanda dudákIrčin románekVojnarkaVzdušné torpédo 48JánošíkKrál uliceZa ranních červánkůSrdce za písničkuV tom domečku pod EmauzyZáhada modrého pokojePísničkářZa tichých nocíVenoušek a StázičkaNeporažená armádaDivochDivoch (rakouská verze)JanaJana (rakouská verze)Jedenácté přikázáníMatka KráčmerkaPoslední mužJindra, hraběnka OstrovínováU snědeného krámuTonka ŠibeniceTonka ŠibeniceTonka Šibenice (německá verze)Nadměrné maličkostiFilmy pod taktovkou FOKZa vesnickými muzikantyBejvávaloPod jednou střechou na Žofíně 2001Jarní písničkaPantáta BezoušekRoztomilý člověkŠtěstí pro dvaUlička v rájiAť žije nebožtíkAdjunkt VrbaVarhaník u sv. VítaZnáš onen malý domek u jezera?BatalionFalešná kočička aneb Když si žena umíní


Aktualizace osobnostního profilu Karel Hašler: 26.2. 2024 14:59