Jan Vala 80 let


„Všechno v mém životě mělo svůj smysl.“

Vystudoval střední průmyslovou školu, obor Výroba a rozvod elektrické energie, ale jen proto, že mu to poradil strýc. Při studiu dostal příležitost si zahrát v divadle, měl úspěch a byl lapen múzami a rozhodl obrátit své kroky k herectví a složil přijímačky na DAMU, kterou úspěšné absolvoval.

Divadelní akademii studoval s Jiřím Wimrem, Josefem Laufrem, Vladimírem Pucholtem a Petrem Šporclem. Leo Spáčil byl jejich ročníkový profesor. Po studiu hrál v Divadlech F. X. Šaldy, Studiu Ypsilon, divadle Ateliér. Moderoval společně s Jiřím Wimmerem pořady hudební skupiny Plavci. Jana Švandová ho přizvala do pořadu Československé televize Mladýma očima a když byl připraven pořad Televizní klub mladých, dostal možnost jej moderovat.

Dále uváděl pořady: hudební festival Bratislavská lyra, výsledky ankety Zlatý Slavík, Manželský pětiboj, ale také připravil a organizoval Pražský mini maraton či Běhání na Petříně. Díky zkušenostem z Ypsilonky a vedení principála Jana Schmida k improvizaci neměl s moderováním žádný problém, proto si mnoho výstupů vůbec nepsal, což v době, kdy se každé slovo schvalovalo vadilo.


14.9.1943
Havlíčkův Brod, Protektorát Čechy a Morava
Jan Vala csfd

CeremoniářPokus o izolaci viru NEvžen mezi námiSpodní proudTři vstupenky na StrahovJáchyme, hoď ho do stroje!KlientLásky hra osudnáSkřivánci na niti7 zabitýchKaždý mladý mužPerličky na dněKdyby tisíc klarinetůMaří MagdalenaDobrá Voda13. komnataPopStoryPutování za vínem 10: Jugoslávie, MaďarskoPutování za vínem 3: Německo, RakouskoPutování za vínem 4: Portugalsko, RakouskoPutování za vínem 5: ItáliePutování za vínem 6: Austrálie, Nový Zéland, ChilePutování za vínem 7: Jižní Amerika, USA, Jižní AfrikaPutování za vínem 8: Řecko, Bulharsko, RumunskoPutování za vínem 9: Španělsko, FrancieKlobouk Jiří WimmerPutování za vínem 2: FranciePutování za vínem 1: Čechy a MoravaPutování za vínemZlatý Slavík 1989Dvacet let OlympicuZlatý slavík 1979Ypsilonka se baví: Kdo nevěří, ať tam běžíTakzvaný večer na přidanouSvatá JanaKomici na jedničku168 hodinToulavá kameraBanánové rybičkyČtveráciNa plovárněČeský bodyguardLegendy taneční hudbyVaše velká premiéraCo je to?SilvestrfórumManželský pětibojZlatý slavík 1983Hudební exkurseSilvestrovský klub mládežeTakzvaný večer na přidanouTelevizní klub mladých - Rozhovor se S. RudolfemHudební profil - Helena VondráčkováHudební profil - Pavel BobekTKM


Aktualizace osobnostního profilu Jan Vala: 1.11. 2023 17:57