Elmar Klos (1910 - 1993)


Česká polovina proslulého režisérského dua Ján Kadár – Elmar Klos, které patří ke skutečné elitě československého filmu, filmový scénárista a pedagog Elmar Klos se narodil 26. ledna 1910 v Brünně, v Rakousku-Uhersku. Uplatnil se v předválečném filmu jako autor krátkých reklamních filmů.

Největšího celosvětového úspěchu, jenž byl zpečetěn oskarovou soškou za nejlepší cizojazyčný film roku 1967, přineslo tragikomické drama OBCHOD NA KORZE 1965. Děj filmu se odehrává za druhé světové války v malém městě na Slovensku, kde žije poctivý a slušný člověk Tóno Brdko se svou selsky půvabnou, ráznou a vypočítavou ženou. Jednoho dne se zásluhou intrik svého švagra stává arizátorem nevýnosné galanterie, jež patří stařičké židovce paní Lautmannové. Židovská rada Tóna přesvědčí, aby v obchodě setrval, a za to, že bude předstírat arizaci, poskytne pravidelnou úplatu. Stará paní se o Tóna stará jak o vlastního syna a on jí pomáhá, jak může. Události pod vlivem nešťastných dějin však postupně naberou rychlý spád, a vedou k tragickému konci. Kromě již zmíněného oskarového ocenění se představitelka paní Lautmannové Ida Kamínská dočkala nominace za hlavní roli. Společně s představitelem Tóna Brdka Jozefem Krónerem získali také řadu ocenění na MFF v Cannes v roce 1965. Na filmu se jako pomocný režisér také podílel Juraj Herz. Poslední film natočený dvojící Kadár-Klos nese název Touha zvaná Anada, balada o lásce z prostředí dunajských rybářů.

Od počátku 70. let Kadár odjíždí natáčet do USA a Kanady a Klos se doma věnuje historii a teorii československého filmu. V roce 1989 ještě natáčí ve dvojici s Morisem Issou rodinné sci-fi BIZON. O tři roky později umírá v Praze.

Režisér Elmar Klos ve vzpomínce na svého spolupracovníka Jána Kadára říká: „Důvod naší součinnosti byl velmi prostý a praktický. Představte si sehraný deblový pár na tenisovém kurtu. Prostě dva hráči se sešli a doplňují se v tom, co umějí, ale i v tom, co neumějí. Vědí, kdy se na partnera mohou spolehnout a kdy ho sami musí podepřít.“


26.1.1910
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
19.7.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Elmar Klos csfd

BizonHrst plná vodyObchod na korzeObžalovanýSmrt si říká EngelchenTři přáníTam na konečnéHudba z MarsuÚnosLaterna magika IIMladé dnySpartakiádaIX. sjezd KSČPražský hrad2x kaučukChvála révyChudí lidéVzpomínka na rájAndrej Hlinka o soběHistorie fíkového listuJan A. Baťa čestným doktorem technických vědPojďte s námiTvář ZlínaStřevíčekNejvýnosnější prodejOsm kroků v taktuČtyři lidé - jedna řečKolem dokolaSilnice zpíváV domě straší duchA proč...?Hledá se paní PoláškováNová píseňČlověk ani nevíŠkolní úkolKousnutí andělaZkouška pokračujeMrtvý mezi živýmiTři kroky od tělaŠenkýřka „U divoké krásy“Milenky starého kriminálníkaFalešná kočička aneb Když si žena umíníLásky Kačenky StrnadovéKdo je vinen?Ferda MravenecTři knoflíkyNa sto procent


Aktualizace osobnostního profilu Elmar Klos: 3.12. 2023 16:40