Karel Lamač (1897 - 1952)


Režisér, scénárista, střihač, textař, zpěvák a herec Karel Lamač se narodil 27. ledna 1897 v Praze do rodiny zámožného košířského lékárníka Karla Lamače st. Odešel ze studií farmacie a elektrotechniky a založil vlastní orchestr, hrál u ochotníků a vystupoval jako salonní kouzelník. Těsně před první světovou válkou se seznámil s filmařskou technikou v Drážďanech. Za 1. světové války působil jako frontový kameraman. Po válce se stal technickým ředitelem laboratoří filmové společnosti Excelsiorfilm a začal úspěšně hrát, režírovat a psát scénáře (OTRÁVENÉ SVĚTLO, LUCERNA, DVANÁCT KŘESEL aj.).

Nejdříve hrál v němých snímcích různé mladé a nebojácné hrdiny: Jirka (ALOISŮV LOS), Orlíkův soused (ZLATÁ ŽENA), Jiří (MAGDALENA), Ješek Dražický (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT), ing. Milan Bell (OTRÁVENÉ SVĚTLO), učenec Drtichlup (TU TEN KÁMEN...), Ivan Holar (BÍLÝ RÁJ), sochař Johny Miller (CHYŤTE HO!), František Palacký (JOSEF KAJETÁN TYL), mládenec Zajíček (LUCERNA), hostinský Palivec (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), Karel Vrba (ADJUNKT VRBA), Jeník (PRAŽSKÉ ŠVADLENKY) atd. Ve zvukové éře hrál poťouchlé a nesmělé staré mládence ve snímcích: KANTOR IDEÁL (Karel Suchý), S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (Anatol Brynda), JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ (učitel Lípa), DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK (Alois Bernášek), TŘI KROKY OD TĚLA (Tommy Fikejz), NA TÝ LOUCE ZELENÝ (docent Bulfínek) a MILOVÁNÍ ZAKÁZÁNO (Tonny).

Jako režisér debutoval komedií VZTEKLÝ ŽENICH (1919). Režíroval různé oblíbené komedie, dramata či přepisy děl známých autorů (CHYŤTE HO!, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, LUCERNA, KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ, BÍLÝ RÁJ, HŘÍCH, PANTÁTA BEZOUŠEK, ANIČKO, VRAŤ SE!, HŘÍCHY LÁSKY atd.).

Ve třicátých letech v Československu nejčastěji režíroval (dvakrát za spolupráce Martina Friče) filmy s Vlastou Burianem (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, ON A JEHO SESTRA, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, FUNEBRÁK, NEZLOBTE DĚDEČKA, DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ, U POKLADNY STÁL...) a Anny Ondrákovou (KANTOR IDEÁL, ON A JEHO SESTRA, POLSKÁ KREV, DŮVOD K ROZVODU) různé komedie (DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, POZOR, STRAŠÍ!) a drama (LUCERNA).


27.1.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
2.8.1952
Hamburg, Západní Německo
Karel Lamač csfd

LachkabinettDie Diebin von BagdadLa Colère des dieuxUne nuit à TabarinStalo se jedné neděleSetkání ve tměŠvejk bourá NěmeckoPlace de la ConcordePůlnoční vlakU pokladny stál...Ducháček to zařídíJarní vánekLucernaMariettaMilování zakázánoPozor, straší!Slávko nedej se!Důvod k rozvoduDůvod k rozvodu (německá verze)FlorentinaPat a Patachon v rájiPes baskervillskýPetr ve sněhuPozor na láskuTuláciDěvče od baletuKde skřivánek zpíváLíbánkyNa tý louce zelenýNesmělý CasanovaPostilion z LonjumeauJ'aime toutes les femmesKnockout - Mladé děvče, mladý mužMiluji všechny ženyMladý hraběU bílého koníčkaVelký úklidFalešná dvojčataFalešná dvojčata (francouzská verze)FrasquitaKarneval a láskaMalá DorritkaNezlobte dědečkaPolská krevPolská krev (německá verze)Přepadení v hoteluBaby (francouzská verze)Dcera plukuDcera pluku (francouzská verze)Dobrý tramp BernášekJindra, hraběnka OstrovínováPovídky slečny HoffmanovéZamilovaný hotelAnny, ukrutná přítelkyněAnny, ukrutná přítelkyně (francouzská verze)BabyFunebrákKikiLelíček ve službách Sherlocka HolmeseMaska


Aktualizace osobnostního profilu Karel Lamač: 1.3. 2024 01:29