Oldřich Lipský (1924 - 1986)


Známý český režisér a scénárista, mladší bratr herce Lubomíra Lipského, se narodil 4. července 1924 v Pelhřimově. Už za války zde působil v ochotnickém divadle Mladá komedie, silně ovlivněném předválečnou tvorbou Osvobozeného divadla. V létě 1945 se přestěhoval ze svého rodného města do Prahy, kde studoval práva a filozofii, ale po čase dal přednost divadlu, láska k divadlu a filmu byla v jeho případě silnější. Pracoval jako herec, režisér i umělecký ředitel v Divadle satiry, které společně s bratrem - hercem Lubomírem a dalšími přáteli založili. (Již v době svých divadelních začátků se poprvé objevil na filmovém plátně – a to ve filmu Řeka čaruje (1945) se mihl v roli mladíka ve mlýně, později ztvárnil již trochu větší roli Karla ve filmu V horách duní (1946) a lze ho spatřit coby herce také ve filmu Červená ještěrka (1948)).

V roce 1955 se filmově vrátil k Jaroslavu Haškovi a uvedl čtyři jeho povídky ve filmu VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA (1955). Dalším Lipského filmem byla hudební komedie HVĚZDA JEDE NA JIH (1958). Je také režisérem několika krátkometrážních snímků (1960) a jedné z prvních československých utopistických veseloher MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ (1961) a veleúspěšné a dodnes oceňované parodie na westerny LIMONÁDOVÝ JOE (1964). Osobitým experimentálním snímkem vyprávěným pozpátku HAPPY END (1967) začala spolupráce Oldřicha Lipského se scenáristou Milošem Macourkem. Z této spolupráce postupně vznikly snímky: ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (1969), ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ DRAHOUŠKU (1970), SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971)

Období normalizace se v Lipského tvorbě odrazilo povinnou veselohrou TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (1973), který vycházel z oblíbeného televizního seriálu Jaroslava Dietla Tři chlapi v chalupě.

Počínaje dnes téměř zlidovělou komedií JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! (1974) začala spolupráce Oldřicha Lipského s autorským tandemem z Divadla Járy Cimrmana Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Po úspěchu prvního společného filmu na sebe nedala dlouho čekat další kultovní komedie: MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976). Podle scénáře Zdeňka Svěráka (na kterém se i autorsky podílel) natočil Lipský ještě dodnes oblíbený dětský film AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ! (1977) a nadčasovou Werichovu pohádku TŘI VETERÁNI (1983) s nezapomenutelnými hudebními čísly.


4.7.1924
Pelhřimov, Československo
19.10.1986
Praha, Československo
Oldřich Lipský csfd

Velká filmová loupežTři veterániSrdečný pozdrav ze zeměkouleTajemství hradu v KarpatechAch, ten doktorAdéla ještě nevečeřelaAť žijí duchové!„Marečku, podejte mi pero!“Cirkus v cirkuseJáchyme, hoď ho do stroje!Tři chlapi na cestáchŠest medvědů s CibulkouSlaměný klobouk„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Zabil jsem Einsteina, pánové...Happy EndLimonádový Joe aneb Koňská operaMuž z prvního stoletíHvězda jede na jihVzorný kinematograf Haška JaroslavaCirkus bude!Slepice a kostelníkBez pasu a bez víza z Kudlova do San FranciskaCirkus jede!Obrazový průvodceVítající davVítající dívkaHurvínek to zařídíRacek má zpožděníCirkus HumbertoHračičkové a drakČervená ještěrkaV horách duníŘeka čaruje


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Lipský: 19.11. 2023 11:53