Vladimír Majer (1894 - 1957)


Vladimír Majer se narodil 21. února 1894 (některé prameny uvádějí chybně rok 1892) v Plzni. Jeho otec byl lékařem a zaníceným hudebníkem. Rovněž syna Vladimíra k hudbě vedl a zdědil po něm talent. Ve Vídni dokonce mladý Majer studoval u hudebního skladatele Františka Ondříčka (zároveň se věnoval boxu). Nakonec však v Plzni vystudoval obchodní akademii a nastoupil na dráhu bankovního úředníka. Po několika letech však odešel k divadlu a k filmu.

Majer byl dík své vyšší, statné postavě, neuvěřitelně stavěné hlavě a obličeji a zvláštnímu chraplavému hlubokému hlasu obsazován do nejrůznějších rolí padouchů, zlodějíčků a též rozličných rázných chlapů v konverzačních komediích a dramatech. Zejména obličej, zvláštní výraz v obličeji s jímavou mimikou a gesty ho do těchto rolí na divadelních prknech a ve filmech přímo předurčovaly. Majerovou první ženou byla herečka a operní pěvkyně Ferry Majerová (1894 – 19??; vlastním jménem Bedřiška Grossová), která hrála veliké role v manželových dvou filmech (PÍSEŇ LÁSKY a MAGDALENA).

S filmem se poprvé Majer setkal v roce 1919, tedy v naprostém filmovém historickém pravěku, kdy napsal námět, scénář, zahrál roli a režíroval melodrama PÍSEŇ LÁSKY. Jako scenárista a autor námětu se ještě podepsal u dvou oblíbených filmů, u kriminální komedie Václava Binovce se Suzanne Marwille v titulní úloze MARWILLE DETEKTIVEM (1922) a u zvukového koprodukčního melodramatu V CIZÍM REVÍRU (1934), který Majer zároveň režíroval.

Režisérsky debutoval v onen rok 1919 natočením tří snímků. Natočil již zmíněnou PÍSEŇ LÁSKY, melodrama TANEČNICE a drama DÁMA S RŮŽÍ. Všechny tři filmy se však nedochovaly. O rok později natočil svůj nejhodnotnější snímek MAGDALENA podle stejnojmenného románu Josefa Svatopluka Machara s Ferry Majerovou, Jaroslavem Vojtou a Karlem Lamačem v titulních postavách. O rok později natočením dramat NAD PROPASTÍ (1921) a MANŽELÉ PANÍ MILENY (1921) na třináct let svoji režisérskou kariéru ukončil (snímek MANŽELÉ PANÍ MILENY je dnes považován za tracený). Natáčel rovněž německé filmy v Praze a v Berlíně.


21.2.1894
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
5.11.1957
Praha, Československo
Vladimír Majer csfd

Blednoucí romanceDobrý voják ŠvejkZlatý pavoukHudbou za štěstímČtrnáctý u stoluGPUVelká přehradaAdvokát chudýchRukavičkaTurbinaŽivot je krásnýDívka v modrémCech panen kutnohorskýchDěvčata, nedejte se!HordubalovéJánošíkRozpustilá nocPeníze nebo životZlaté ptáčeAféra plukovníka RedlaAféra plukovníka Redla (německá verze)Pudr a benzinOsudy dobrého vojáka ŠvejkaChudá holkaDžungle velkoměstaHříchy láskyPancéřové autoPasák holekSvatý VáclavAféra v grandhoteluBahno PrahyKvět ze ŠumavyBabinskýRomán hloupého HonzyDobrý voják ŠvejkHraběnka z PodskalíJedenácté přikázáníJosef Kajetán TylBílý rájChyťte ho!Poslední píseňDrvoštěpDěvče z PodskalíLáska slečny VěryMarwille detektivemNoc tříkrálováNad propastíPříchozí z temnotTanečniceNeděle československých filmových pracovníkůV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Manželé paní MilenyMagdalenaDáma s růžíPíseň lásky


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Majer: 8.3. 2024 02:01