Miloš Hájek (1908 - 1988)


Miloš Hájek se narodil 5. dubna 1908 v Tuřanech u Slaného. Jako dvacetiletý bez teoretických znalostí nastoupil na hereckou dráhu ke kočovným společnostem, např. F. Kosteleckého či Karla Rodena (1928 až 1935). Po této herecké „škole“ prošel Městským divadlem na Kladně (1935), olomouckým Českým divadlem (1936 – 1941) a pražským Nezávislým divadlem – Divadlem Nový život (1941 – 1945). Stal se ředitelem Divadla kolektivní tvorby v Praze (1945 – 1946), jež bývalo donedávna slavným Divadlem Vlasty Buriana.

Zpočátku se objevoval mj. jako Basistov a Senátor („Kulový král“), Královský obřadník a Vojevůdce („Princezna pampeliška“), Rus Štěpán Ivanovič Korobkin („Revizor“), Wibbel („Vpád“), Táta Skořepa („Lidé, bděte!“), Agaton („Xantipa“), Senátor („Othello“), Kroužilka a Pan Franc („Lucerna“), Běhounek („Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“) apod.

Dále hrál např. v inscenacích „Otcové a děti“ (Lékař), „Médea“ (Aigeus), „Ze života hmyzu“ (Vynálezce), „Srpnová neděle“ (Vach), „Herkules a Augiášův chlév“ (Poslanec), „Don Juan“ (Don Louis), „Ďábel a pánbůh“ (Velitel), „Optimistická tragédie“ (Kněz), „Vesel windsorské paničky“ (Berkdeber), „Sen noci svatojánské“ (Egeus), „Hadrián z Římsů“ (Světislav), „Komedie o umučení“ (Pilát), „Rembrandt neboli návrat syna marnotratného“ (Harmen), „Návštěva staré dámy“ (Učitel), „Náměstek“ (Luccani), „Cyrano z Bergeracu“ (Brissaille), „Oliver Cromwell“ (Doktor Beard), „Čínská zeď“ (Kolumbus), „Černá komedie“ (Plukovník), „Kat“ (Rytíř), „Platonov“ (Porfij), „Hodina H“ (Profesor), „Antonius a Kleopatra“ (Eufronius), „Romeo a Julie“ (Lékárník), „Dvanáct rozhněvaných mužů“ (Porotce č. 9) a nebo „Ruy Blas“ (Markýz).

Do českého filmu se nejvíce zapsal ve druhé polovině 40. let, když si jako člen Divadla státního filmu přetvořil necelých patnáct filmových postav. Byl poštovním revidentem Emilem Klečkou v Zemanově dramatu MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI (1946), špionem Josefem Frýdem v PŘÍPADU Z – 8 (1948) Miroslava Cikána, obhájcem ve Slavíčkově DVAASEDMDESÁTCE (1948), stavařem Sezimou v DRAVCÍCH (1948) Jiřího Weisse, sedlákem Vidlákem v Kubáskově ŽIZNI (1949), dělníkem v komedii PAN NOVÁK (1949) Bořivoje Zemana, ředitelem Malomostecké cementárny v krimi DNES O PŮL JEDENÁCTÉ (1949) Jiřího Slavíčka, úředníkem v Gajerově dramatu PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ (1949) a pak i montérem v dramatu Vladimíra Slavínského DS – 70 NEVYJÍŽDÍ (1949).


5.4.1908
Tuřany, Morava, Rakousko-Uhersko
9.9.1988
Brno, Československo
Miloš Hájek csfd

Čas žhavých kamenůKonec Černého supaStopy zločinu: Alibi jako řemenArchimédův bodDlouhý měsícZelené červené jablkoÚtěkProkop DivišSkleněná dámaHnízdoGazdina robaStříbrná šestkaPařížská komunaČtyři sváteční dnyBabbittKladivo na čarodějniceDen velkého hněvuČlověk nikdy nevíÚspěchKdo zabil Jean Norwoodovou?Ubohá šťastná Kateřina BezemoreováČtvrtý obratelVdova CapetováPyšná princeznaKarhanova partaPára nad hrncemDS-70 nevyjíždíDnes o půl jedenáctéPan Habětín odcházíPan NovákŽízeňDvaasedmdesátkaPřípad Z-8DravciMrtvý mezi živýmiBakalářiMozartovy moravské vánoceSpolužáci


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Hájek: 5.12. 2023 13:06