Alexandr Postler st. (1937 - 1996)


Alexandr Postler starší se narodil 24. října 1937 v Praze. Už od dětství projevoval umělecké a výtvarné vlohy. Vystudoval pražskou střední průmyslovou školu grafickou na Hollarově náměstí a odešel na Akademii výtvarných umění. Nakonec však zvítězilo divadlo a přešel k herectví na DAMU u profesora Radovana Lukavského (1956 – 1960). Ještě jako student hostoval v pražském Národním divadle (13. 6. 1958 – 2. 1. 1960) v inscenacích „Revizor“ (Miška) a „Strakonický dudák“ (Franěk).

Herec Alexandr Postler se vypracoval na charakterního herce středních a taky větších rolí, v nichž využíval svůj zjev a své herecké předpoklady. Ovšem v pozdější době omezoval své herecké umění na úkor režijní práci. Snažil se též o režii výrazného typu se zapojením všech jevištních aspektů a s prací s hercem. A jako šéf činohry mohl uvádět ony zmíněné výrazné režie a přijímat různé herecké osobnosti a režiséry.

Jako herec se zjevil v inscenacích „Alchymista“ (Měšťák), „Sen noci svatojánské“ (Theseus), „Obrácení Ferdyše Pištory“ (Ferdyš Pištora), „Fanfán Tulipán“ (Gaston Fenard), „Matka“ (Ondřej), „Idiot“ (Rogožin), „Lucerna“ (Klásek), „Veselé windsorské paničky“ (Flaštička), „Zlý jelen“ (Lelek), „Jan Hus“ (Jeroným), „Na koho to slovo padne“ (Zmeškal), „Tři sestry“ (Andrej S. Prozorov), „Strakonický dudák“ (Šavlička), „Romeo a Julie“ (Benvolio a Samson), „Cyrano z Bergeracu“ (Markýz), „Hrátky s čertem“ (Teofil), „Ze života hmyzu“ (Felix a Posel), „Manon Lescaut“ (Student), „Zpívající Benátky“ (Trappola), „Tvrdohlavá žena“ (Černobejl), „Noc v Edenu“ (Tulio), „Únos Sabinek“ (Emil), „Sestup Orfeův“ (Muž) apod. apod.

Z jeho režií si uveďme jím inscenovaná díla „Nora“, „Bílé noci“, „Spor o dědictví občana J. J.“, „Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete“, „Noc pastýřů“, „Poprask na laguně“, „Racek“, „Josefina“, „Léto“, „Broučci“, „Mam’zelle Nitouche“, „Loupežník“, „Gazdina roba“, „Dáma s kaméliemi“, „Talisman“, „Žena v černém“, „Černý miláček“, „Popelka“, „Schovávaná na schodech“, „Antigona“, „Nina“ či „Madame Sans – Gene“, „Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“, „Toulavý kůň“, „Červnové loučení“ i „Dáma skřítek“.


24.10.1937
Praha, Československo
15.8.1996
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko
Alexandr Postler st. csfd

O NesytoviChuť na rozinkyŽhavou stezkouMěsto nic nevíZlatohlávekPříběh středního útočníkaAnnabelaMísto v houfuHlídač dynamituSlitování, Světlano!Tříminutový rozhovorVyšší principŽalobníciDopiš domaBez ženské a bez tabákuKamenný řádHaldyDispečerDomy z panelůLuigiho srdce aneb Poprava tupým mečemZlý jelenBakalářiNenávist


Aktualizace osobnostního profilu Alexandr Postler st.: 7.11. 2023 07:49