Vít Olmer 81 let


Herec a režisér Vít Olmer se narodil 19. 6. 1942 v Praze. V osmi letech mu zemřela matka, po dobu studií žil se svým otcem v Praze. Dva roky působil v divadle v Mostě, v roce 1964 dokončil studia na DAMU. Do hlavní role ve filmu ho poprvé obsadil režisér Václav Krška - film OSENÍ (1960), kde si zahrál Lojzu, mladíka, který se musí starat o své sourozence, jejichž otec odešel od rodiny.

Kromě herectví se začal už v šedesátých letech věnovat filmové režii, kterou na FAMU absolvoval v roce 1966 (absolventský snímek HOUSLISTA). Jeho první celovečerní hraný film se jmenoval TAKŽE AHOJ (1970), který pojednává „o dívce, která tak dlouho hledala, kdo by jí dal pár facek, až ho našla.“ Po desetileté přestávce natočil dětský film SONÁTA PRO ZRZKU (1980); CO JE VÁM, DOKTORE? (1984) a JAKO JED (1985) - oba se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli a snímek BONY A KLID (1987), pro který napsal scénář spolu s Radkem Johnem. V hlavní roli se představil Jan Potměšil, film pojednává o mladém automechanikovi, který se stane obětí veksláckých překupníků. Se scénáristou Radkem Johnem spolupracoval také na filmu TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ II (1990).

V roce 1991 natočil snímek z vojenského prostředí padesátých let TANKOVÝ PRAPOR v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem. Devadesátá léta byla pro Víta Olmera bohužel především bojem s filmovými kritiky. V těchto letech natočil detektivní snímek NAHOTA NA PRODEJ (1993), erotické komedie PLAYGIRLS 1 a 2 (1995) nebo komedii JEŠTĚ VĚTŠÍ BLBEC, NEŽ JSME DOUFALI (1994), ve které se Víta Dolejše (Luděk Sobota) pokouší okrást kumpáni veksláka Bosse, ale hlavní hrdina je přelstí. Zatím posledním Olmerovým celovečerním filmem je WATERLOO PO ČESKU (2002), který se skládá z pěti povídek, v nichž si hlavní role zahrál Jiří Krampol.

Vít Olmer je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna Matěje, jeho syn Filip tragicky zahynul. Se současnou manželkou Simonou Chytrovou má syna Víta.


19.6.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Vít Olmer csfd

Bony a klid 2Lehká jako dechVůně kávySůva z nudlíZajatci Ďáblova chřtánuTrampoty vodníka JakoubkaModrý kámenWaterloo po českuTuláciPlaygirlsPlaygirls IIJeště větší blbec, než jsme doufaliNahota na prodejTankový praporTa naše písnička česká IIJežek z kioskuStrašidlo cantervillskéČeleď brouků finančníkůBony a klidDámská jízdaPáni EdisoniAntonyho šanceJako jedCo je vám, doktore?Druhý tah pěšcemStav ztroskotáníSkleněný důmSonáta pro zrzkuSto podzimních kilometrůMedvěd pro hostaSlůněAlmaraBotyTakže ahojNadměrné maličkostiPolicajti z předměstí13. komnataJak přimět svět k úsměvuMy v EvropěBílý fenomén


Aktualizace osobnostního profilu Vít Olmer: 30.10. 2023 14:20