Jaroslav Papoušek (1929 - 1995)


Jaroslav Papoušek se narodil 12. dubna 1929 ve Velkém Bočkově na Podkarpatské Rusi. Do českého filmu se dostal velkou oklikou. Začínal jako ladič hudebních nástrojů, ale chtěl se stát malířem. Po několika pokusech se dostal na sochařské oddělení pražské AVU, kterou Jaroslav Papoušek absolvoval v roce 1957 u profesorů Karla Pokorného a Jana Laudy.

Kromě těchto uměleckých oblastí se pokusil i o literární činnost, která ho paradoxně přivedla až k filmu. Roku 1963 vydal novelu „Černý Petr“, do níž vložil i řadu autobiografických prvků a námětů. Tato kniha zaujala režiséra Miloše Formana, jenž se rozhodl jí zfilmovat. Zároveň se Papoušek stal členem týmu Miloše Formana a Ivana Passera.

K filmu ČERNÝ PETR (1963) napsal s Formanem scénář. I dále pokračoval s prací na filmech Miloše Formana jako autor námětů a spoluscenárista u snímků LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) a HOŘÍ, MÁ PANENKO (1967), kde byl Papoušek zároveň i pomocným režisérem. Napsal námět a scénář i pro Passerovo INTIMNÍ OSVĚTLENÍ (1965).

Záhy však začal směřovat k vlastní režisérské tvorbě. Již faktem, že si úplně ke všem svým snímkům psal i náměty a scénáře, se stal nejvýraznějším českým tvůrcem vlastních autorských filmů 60. až 80. let. Zpočátku jeho filmy nesly silný nádech kritiky, satiry a společenské angažovanosti, která po začátku normalizace ustoupila.


12.4.1929
Podkarpatská Rus, Velký Bočkov, Československo
17.8.1995
Čimelice, Písek, Jihočeský kraj, Česko
Jaroslav Papoušek csfd

Miluji tě modřeCesta kolem mé hlavyVšichni musí být v pyžamuŽena pro tři mužeKonečně si rozumímeTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziHomolka a tobolkaHogo fogo HomolkaEcce homo HomolkaNejkrásnější věkHoří, má panenkoIntimní osvětleníLásky jedné plavovláskyČerný PetrPomalé šípyLásky jedné plavovlásky, plavovlásky jedné láskyGladiátoři XX. stoletíZlatá šedesátáPovolání: kameramanČerná hodinka s Jaroslavem PapouškemÚsměvy


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Papoušek: 19.11. 2023 19:09