Jarmila Turnovská (1930 - 2010)


 „Pro člověka, který je posedlý svou prací, je penze za trest.“ Jarmile Turnovská v jednom z rozhovorů.

Ačkoliv měla po absolvování DAMU původně nastoupit do divadla v Ostravě, nakonec roku 1955 začala působit v Československé televizi, kde zahájila svou profesní dráhu dramaturgyně a v mnoha případech i scenáristky. V drtivé většině šlo přitom o tvorbu pro dětského nebo dospívajícího diváka. V Československé televizi vykonávala řadu let i práci vedoucí dětské redakce. Mezi ty nejznámější dětské televizní pořady, na kterých se podílela, patří: Tajemství proutěného košíku, Křeček v noční košili, My všichni školou povinni, Létající Čestmír, Chobotnice z 2. patra, Arabela se vrací a mnoho dalších.

Mezi její nejčastější spolupracovníky patřila režisérka Vlasta Janečková, se kterou napsala třeba prvních šest dílů seriálu Kamarádi. Tvůrčí dvojice Turnovská–Janečková je podepsána rovněž pod televizní pohádkou Popelka s Evou Hruškovou v hlavní roli. Samostatných televizních pohádek vytvořila Turnovská celkem 33, přičemž řada z nich, jako třeba O princi, který měl o kolečko víc, Koho ofoukne větříček, O nejchytřejší princezně, O víle Arnoštce či O zrzavé Andule, vyšla i knižně.


11.8.1930
Praha, Československo
1.3.2010
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jarmila Turnovská csfd

Kouzelná tetička ValentýnaO víle ArnoštceLolinka a kníráčSpravedlivý BohumilModrá krevPoslední slovoO princi, který měl o kolečko vícKoho ofoukne větříčekO zrzavé AnduleSedm sestřičekO nejchytřejší princezněO rybáři a rybcePohádka o lidské dušiPrincezny nejsou vždycky na vdáváníO princezně SolimánskéAnulka a pan PětiočkoO spící princezně, šípkových růžích a uražené víleDoktorská pohádkaPošťácká pohádkaLoupežnická pohádkaO zakleté princezněVelká policejní pohádkaKrásaNarozeninyO PomněnceO statečném PetroviPopelkaLev a jeho brýleStříbrná mošničkaSedm sestřičekO statečné princezněPoslední drakMy holky z městečkaKamarádiAndersenovy pohádkyPohádky pro KačenkuO princezně, která nesměla na slunceHudba z MarsuÚnosJak sluníčko rozdávalo stínyŠest ran do klobouku


Aktualizace osobnostního profilu Jarmila Turnovská: 8.4. 2024 16:55