Břetislav Pojar (1923 - 2012)


Rodák ze Sušice, který vždy tíhnul k filmu a výtvarnému umění, studoval na AVU a na Vysoké Škole Architektury. Nic z toho ovšem nedokončil a už za války poprvé přičichnul k oběma svým láskám. Začínal totiž jako kreslíř a fázař v Ateliéru filmových triků. Jako animátor stál u zrodu proslulého studia Bratři v triku a nakonec se stal na čtyřicet let předním animátorem a režisérem Studia Jiřího Trnky.

Největší popularitu na domácí půdě sklidila jeho série grotesek se dvěma "vypečenými" medvědy, započatá filmem POTKALI SE U KOLÍNA. Malé i velké diváky si získala bohatou imaginací, smyslem pro vizuální gag i vtipným doprovodným textem v podání Rudolfa Deyla mladšího, později Františka Filipovského.

Sluší se připomenout oblíbený Večerníček DÁŠEŇKA podle literární předlohy Karla Čapka a proslulé filmové zpracování Trnkovy dětské knížky ZAHRADA. V červnu 2003 na filmovém festivalu ve Zlíně byl Břetislav Pojar odměněn cenou za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. Dne 28. října 2008 bylo profesoru Břetislavu Pojarovi uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně z rukou prezidenta republiky Václava Klause a to "za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění". Ocenění hradem odůvodněno slovy "Přináší poselství hlubokého humanismu a porozumění".


7.10.1923
Sušice, Československo
12.10.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Břetislav Pojar csfd

Pojar dětemPutování Toma PalečkaAutopohádkyFimfárum 2Winter DaysChildren First!Motýlí časDobrodružství na Zlaté zátoceJája a PájaPohádky pro benjamínky silničního provozuDášeňkaZahradaPojďte pane, budeme si hrátAttenzione: guerra!Sváteční denJosef Mánes II.Josef MánesJiří Suchý: Malé kotěO princezně, která se nesmálaPsí historieHiroshiNarcobluesProč?MyšologieOd kroku k pokrokuRomance z temnot


Aktualizace osobnostního profilu Břetislav Pojar: 14.3. 2024 13:46