Florence Marly (1918 - 1978)


Atraktivní a elegantní herečka rodným jménem (Hana Smékalová) z Československa olomouckého původu se narodila 2. 6. 1919. Již v dětství se učila zpěvu a recitaci. Místní kantor ji učil i základy francouzského jazyka. Toužila se stát operní zpěvačkou, ale neměla vhodný hlas. V osmnácti letech odcestovala do Paříže, kde se věnovala studiu umění, literatury a filozofie na proslulé Sorboně. Ráda se toulala jako studentka po starých částech Paříže a zajímala se o vše možné, co se týkalo zpěvu, divadla a umění.

První významnější film byl LES MAUDITS (1947), jde o příběh malé skupiny lidí různé národnosti, kteří se na konci války setkají na německé ponorce, Florence tady zahrála roli záporné postavy výtečně, přesto tento film neměla nikdy ráda, i když byl oceněn. Byla za to nominovaná jako nejlepší herečka v kategorii dramatického filmu v Cannes. Dostala cenu filmové kritiky. Rozhodla se také navštívit Prahu, zde se setkala prvně s režisérem Otakarem Vávrou, který jí nabídl hlavní roli ve filmu KRAKATIT (1948). Na spolupráci s hercem Karlem Högerem se upřímně těšila. Svůj výdělek z filmu Krakatit přenechává svým přátelům a příbuzným v Československu, šlo o částku 100000 dolarů.

Pro Hollywood ji objevil při natáčení filmu v Itálii americký režisér Lewis Allen, od kterého dostala nejlepší reference pro Ameriku. Mezitím se učí pilně anglicky a podepisuje další smlouvy na filmy, její úžasná píle a vytrvalost se stále učit byla pro Hollywood tou nejlepší vstupenkou. Prostě touha prorazit v Hollywoodu, Mekky filmového byznysu, byla silná. Zahrála si i se slavným hercem Humphrey Bogartem ve filmu TOKYO JOE (1949). O dva roky později v Japonsku natáčí další film Tokyo File 212, ve volném čase pořádala show pro americké vojáky v Koreji. Pak natočila řadu filmů se střídavým úspěchem. Po nějakou dobu je dokonce na černé listině v USA pro podezření, že inklinuje ke komunismu a tím pádem se nemohla vrátit z natáčení v Chile do USA. Mezitím žije v Mexiku 2,5 roku, kde usiluje o vpuštění a obnovení stálého pobytu v USA. Americké úřady se rozhodly v roce (1956) znovu její jméno očistit a povolit opět vstup do země, protože došlo omylem k záměně jejího jména se zpěvačkou (Anna Marly) ruského nočního klubu.

Po vleklé manželské krizi následuje rozvod s Pierrem Chenalem a vdává se za rakouského hraběte, tím se stává hraběnkou Degenhart Wurmbrandovou. Hrabě byl starší o 26 let. Po nějakém čase se zase rozvádí. V roce (1963) byla také odsouzena v USA na 3 roky podmínečně za držení nepovolených látek. Poslední film, který natočila je horor DR. DEATH: SEEKER OF SOULS (1973) S ubíhajícími lety upadá v zapomnění a v roce 9. 11. (1978) v Glendale v Kalifornii umírá na infarkt ve věku 59 let.


2.6.1918
Obrnice, Rakousko-Uhersko
9.11.1978
Glendale, California, USA
Florence Marly csfd

Doctor DeathGamesKrálovna krveUndersea GirlConfesiones al amanecerEl ídoloGobs and GalsTokyo File 212Joe z TokiaKrakatitSealed VerdictKrysyViaje sin regresoEl fin de la nocheLa piel de ZapaLa Brigade sauvageLe Dernier TournantCafé de ParisL'Affaire LafargeLa Maison du MaltaisAlibi, křivé svědectvíLove, American StyleI SpyThe Man from U.N.C.L.E.The Twilight Zone77 Sunset StripBehind Closed DoorsHave Gun - Will TravelSuspicionThe Adventures of Jim BowieThe MillionaireDragnetSpace Boy


Aktualizace osobnostního profilu Florence Marly: 2.4. 2024 10:28