Lianella Carell (1927 - 2000)


Lianella Carell nikdy profesionální herečkou nebyla, živila se především žurnalistikou, ale díky účasti v jednom z přelomových děl poválečné italské kinematografie se zhruba na deset let stala vyhledávanou představitelkou osudem zkoušených žen. Narodila se v Římě a po druhé světové válce se prosadila jako novinářka, působila též v rozhlase a psala skeče a komentáře k různým pořadům. V roce 1948 se při jednom pracovním setkání poznala s Vittoriem de Sicou, který právě hledal vhodnou herečku pro chystaný film ZLODĚJI KOL (Ladri di biciclette, 1948). Po kamerových zkouškách roli dostala a její přesvědčivý výkon v úloze manželky hlavního hrdiny se stal jedním z kladů tohoto zásadního díla italského neorealismu.

Po několika vedlejších rolích uzavřela Lianella Carell dráhu filmové herečky koncem padesátých let, naposledy se objevila v německo-italské válečné komedii DĚLOVÁ SERENÁDA (Pezzo, capopezzo e capitano, 1958), v níž se opět setkala s Vittoriem de Sicou. Poté se vrátila k profesi spisovatelky a novinářky, užší spolupráci navázala s televizí, pro niž psala průvodní texty k estrádám, prosadila se též coby autorka rozhlasových her. S filmem spolupracovala již jen výjimečně, podílela se ale na několika úspěšných scénářích, většinou jako spoluautorka s mnoha dalšími. Takto je podepsána například pod úspěšnou komedií JÁ, JÁ, JÁ… A TI DRUZÍ (Io, io, io… e gli altri, 1966), naposledy pracovala na scénáři k filmu HŘÍCHY V RODINĚ (Peccati in famiglia, 1975).

S televizí a rozhlasem spolupracovala Lianella Carell až do devadesátých let, zemřela v Římě 22. prosince 2000 ve věku 73 let.


6.5.1927
Řím, Lazio, Itálie
22.12.2000
Řím, Lazio, Itálie
Lianella Carell csfd

Gli zitelloniPezzo, capopezzo e capitanoAccadde al penitenziarioPiccolo vetraio, IlDesiderio 'e soleDonna libera, UnaLettera napoletanaProcesso contro ignotiZlato NeapoleCose da pazziViva la rivista!Donna ha ucciso, UnaRagazze da maritoViva il cinema!Benvenuto, reverendo!Cristo proibito, IlFalsari, IZloději kol


Aktualizace osobnostního profilu Lianella Carell: 25.3. 2024 07:47