Petr Schulhoff (1922 - 1986)


Režisér, scenárista a herec Petr Schulhoff se narodil 10. července 1922 v Berlíně hudebnímu skladateli a pianistovi Ervínu Schulhoffovi (1894 – 1942). Díky uměleckým aktivitám svého otce projevoval už odmalička malý Petr hudební nadání a hrál Toma Sawyera v Osvobozeném divadle. Roku 1933 si ho Vladislav Vančura vybral pro hlavní roli, chovance dětského domova Honzu v dramatu NA SLUNEČNÍ STRANĚ (1933). V pozdějším věku se učil fotografovat u fotografa Josefa Sudka. To vše u něho prohlubovalo zájem o kinematografii. Na začátku války byl s otcem deportován do bavorského koncentračního tábora ve Wülzburgu. Otec Ervín zemřel na krční a plicní tuberkulózu dvacetiletému Petrovi přímo v náručích.

Zpočátku byl Schulhoff odborníkem na kvalitní filmové detektivky a ke konci své kariéry se zaměřil na žánr satirických komedií. Ke svým filmům si jako perfekcionista připravoval sám scénáře (STRACH, VÍM, ŽE JSI VRAH, ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! či „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“), obsazoval do nich naše nejlepší herce (přítele Miloše Kopeckého, Ivu Janžurovou, Františka Peterku, Stellu Zázvorkou, Luďka Sobotu, Rudolfa Hrušínského, Vladimíra Menšíka, Jiřího Sováka, Františka Filipovského, Eduarda Cupáka, Karla Augustu, Dagmar Veškrnovou, Marii Motlovou a další) a byl znám svou nechutí k improvizaci, snahou doslovného dodržování scénářů a skvělé připravenosti.

Debutoval detektivním příběhem s kriminalistou majorem Kalašem (Rudolf Hrušínský) STRACH (1963). Postava majora Kalaše vystoupila ještě v několika Schulhoffových kriminálek: VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966), PO STOPÁCH KRVE (1969) a DIAGNÓZA SMRTI (1979). Z dalších detektivek můžeme ještě uvést VÍM, ŽE JSI VRAH (1971) o pátrání po trojnásobném vrahovi a OSUD JMÉNEM KAMILA (1974) vypravující skutečný příběh o loupeži v poštovním muzeu. Zcela výjimečné postavení ve filmografii Petra Schulhoffa zaujímá povídkový středometrážní snímek LÁSKA NEBESKÁ (1964) se čtyřmi mikropovídkami.

Roku 1974 začala druhá etapa v jeho filmografii – natáčení satirických komedií. K satirickému ztvárnění si vybral problém kybernetického vybírání partnerů v HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU…? (1974), kde hlavní úlohy sehráli v té době manželé Vlastimil Brodský a Jana Brejchová, moderního maloměšťáctví a zvláštním souboji rodin Novákových (Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Luděk Sobota) a Bartáčkových (Iva Janžurová, František Peterka, Dagmar Veškrnová) v ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! (1976) a ve volném pokračování CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ… (1980) s Jiřím Sovákem místo Miloše Kopeckého, podvodných praktik náborářů (Petr Nárožný a Luděk Sobota) při získávání zaměstnanců v „JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE…!“, bezohledného lidského chování a misantropie v „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU!“ s Milošem Kopeckým a snahy o „poctivý život“ právě propuštěných zlodějů (František Peterka a Karel Augusta) z vězení v PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU! (1982).


10.7.1922
Berlín, Německá říše
4.5.1986
Praha, Československo
Petr Schulhoff csfd

Příště budeme chytřejší, staroušku!Výhra admirála KotrbyCo je doma, to se počítá, pánové...Diagnóza smrtiÚplně beznadějný případ„Já už budu hodný, dědečku!“Já to tedy beru, šéfe...!KoberecZítra to roztočíme, drahoušku...!Hodíme se k sobě, miláčku...?Osud jménem KamilaKufrTetička za všechny penízeSlepé střevoTrapasy IIVím, že jsi vrah...Vražedný týdenPo stopách krveTrapasyAmatérInzerátPimientské lívanceVěštba z rukyZločin a trik II.Sedm variací na láskuVrah skrývá tvářLáska nebeskáStrachHurá cirkusLidé, zvířata, manéžMůj přítel AmerikaQue viva CubaČtyři dny v PařížiČo povie matkaTvořivé mládíUmění dřevorytuVolá OK 1 KTPPíseň českáPoselství míruStátní ústřední archívAlšův rokHříchy Miloše KopeckéhoSilvestr 1970 s Jaroslavem ŠterclemPřehlídka ztracených penězCo by tomu řekl pan G. J.Silvestrovské kousky Františka HouskySilvestrovský trapasBohoušDalší prosím!Jde o penízeLáska a chlébReorganizaceSirkaTrikVlastním přičiněnímVajshoblhák a státní tajemstvíVidím město veliké...Hrozné dítěPotíže s kulturouPostavy mimo hru


Aktualizace osobnostního profilu Petr Schulhoff: 14.3. 2024 18:11