Edward Van Sloan (1882 - 1964)


Edward Van Sloan, vlastním jménem Edward Paul Van Sloun, se narodil 1. listopadu 1882 v městečku Chaska v Minnesotě. S rodinou se ještě jako dítě přestěhoval do San Francisca. Původně chtěl kráčet ve šlépějích svého otce a stát se architektem. Když pracoval jako scénograf a osvětlovač pro školní představení Kupce benátského, byl vyzván, aby si sám zahrál jednu z rolí a od té doby začal k herectví čím dál více tíhnout.

Hra měla velký úspěch a půl roku po jejím uvedení projevilo studio Universal velký zájem o filmovou verzi Draculy. Přestože se obsazení Lugosiho ve filmové verzi dlouho zvažovalo, Van Sloan dostal roli Van Helsinga okamžitě. Na počátku 30. Let začal Van Sloan hrát i ve filmech a všechny jeho velké úspěchy jsou spojeny s horory studia Universal. DRACULA (1931) byl velkou senzací a dalším zlomovým bodem Van Sloanovy kariéry. V tom samém roce se představil i v roli Dr. Waldmana v hororu FRANKENSTEIN (1931), kde zároveň před začátkem samotného filmu vychází před oponu a varuje diváky před šokujícím obsahem filmu. Roli velice podobnou Van Helsingovi si zahrál i ve filmu MUMIE (1932), tentokrát jako Dr. Muller. Ve snímku DEATH KISS, THE (1932) si opět zahrál s Belou Lugosim a Davidem Mannersem. Následně se začal objevovat ve spoustě filmů, většinou v dramatech a romancích, kterých ve 30. letech natočil přes 40. Do role lovce upírů se vrátil ve filmu DRACULOVA DCERA (1936), jeho postava zde však byla uvedena pod jménem „Von Helsing“.

Přestože se občas vracel i na divadelní prkna, soustředil se dále především svou filmovou kariéru. Bohužel u publika došlo k poklesu zájmu a další role v hororech nepřicházely. Ani po znovuobnovení žánru však studio Universal o něj zájem neprojevilo. Ze 40. let stojí za zmínku jeho role v dramatu MASK OF DIIJON, THE (1946), zahrál si i menší roli v romantické komedii ZAHRANIČNÍ AFÉRA (1948).

Na začátku 50. Let se stáhl do ústraní a usadil se v San Franciscu. Zde také 6. března roku 1964 zemřel.


11.1.1882
San Francisco, California, USA
6.3.1964
San Francisco, California, USA
Edward Van Sloan csfd

Sakima and the Masked MarvelThe Underworld StoryThis Side of the LawPhantom Creeps, TheSealed VerdictZahraniční aféraBetty Co-EdThe Mask of DiijonI'll Remember AprilCaptain AmericaEnd of the RoadThe ConspiratorsWing and a Prayer: The Story of Carrier XHitlerovy dětiPíseň o BernadettěRiders of the Rio GrandeSubmarine AlertThe Masked MarvelA Man's WorldDestination UnknownValley of Hunted MenLove CrazyThe Men in Her LifeThe Monster and the GirlVirginiaAbe Lincoln in IllinoisBefore I HangThe Doctor Takes a WifeThe Secret SevenHoneymoon in BaliThe Phantom CreepsBouře nad BengálskemCampus ConfessionsDanger on the AirPenitentiaryThe Toy WifeLoď ztracených dušíThe Man Who Found HimselfThe Road BackDraculova dceraFatal LadyJeden z nesmrtelnýchRoad GangSins of ManA Shot in the DarkAir HawksCaptain HurricaneDeath Flies EastGrand ExitGrand Old GirlThe ArizonianThe Black RoomThe Last Days of PompeiiThe Woman in RedThree Kids and a QueenDrama z ManhattanuI'll Fix ItMills of the GodsRudá carevnaThe Crosby Case


Aktualizace osobnostního profilu Edward Van Sloan: 19.11. 2023 14:44