Stanislav Strnad (1930 - 2012)


Režisér Stanislav Strnad se narodil 17. prosince 1930 v Praze. Původně se připravoval a uvažoval o dráze profesionálního houslisty. Nakonec se rozhodl věnovat filmu. V letech 1950 – 1955 vystudoval Vysokou filmovou školu (VGIK) v Moskvě u profesora M. E. Čiaureliho (absolutorium prodělal v roce 1956). Už od roku 1954 však pracoval především pro Československou televizi jako režisér.

Na samém konci 50. let jako bývalý moskevský student spolupracoval na postu pomocného režiséra při natáčení z prvních československo – sovětských koprodukčních filmů MÁJOVÉ HVĚZDY / MAJSKIJE ZVJOZDY (1959) Stanislava Rostockého a PŘÁTELÉ NA MOŘI / POTĚRJANNAJA FOTOGRAFIJA (1959) Lva Kulidžanova.

V 60. letech byl ještě pomocným režisérem na Blumenfeldově detektivním příběhu TEREZA (1961). O rok později v české hrané filmové tvorbě debutoval jako samostatný režisér komedie ZÁMEK PRO BARBORKU (1962) podle televizní hry Drahoslava Makovičky. K tomuto snímku si napsal s autorem předlohy literární scénář a technický scénář.

Přesto se po tomto filmu Stanislav Strnad v kinech odmlčel a věnoval se cele režijní práci pro televizi. Po třinácti letech se však do české kinematografie navrátil. Od poloviny 70. let až do poloviny let 80. se už jako stálý režisér Filmového studia Barrandov režijně (ojediněle i scénáristicky) podílel především na komediích ze současného života a ze života mladých lidí.


17.12.1930
Praha, Československo
4.4.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Stanislav Strnad csfd

Stopy zločinu: Pátek, čas motýlůStopy zločinu: Recept na rozloučenouNení sirotek jako sirotekStopy zločinu: Otmar čeká spojkuStopy zločinu: Případ pobožné mumieDovolená na úrovniStopy zločinu: Jak zemřela TerezaStopy zločinu: Rezident s flétnouZátahStopy zločinu: Alibi jako řemenStopy zločinu: Velká ránaSny o ZambeziKluci z bronzuPoprask na silnici E 4Brácha za všechny penízePříliš hodní lidéBěž, ať ti neutečeHamounČas lásky a nadějeHračičkové a kůň PřevalskéhoMůj brácha má prima bráchuBellinzonova pyramidaHračičkové a drakJako malé dětiPrášilovéVánoce tu budou coby dup!Hop, děti, do životaNa shledanou v lepších časechSilniceHypnotizérKapacitaJihočeská romancePřípad pro třiEtuda pro kontrabasZámek pro BarborkuŽenichovéKrevStříbrná pilaRobot EmilRodina BláhovaProcházka s J. PospíšilemLjuba 1973Rodinná slavnostChvíle pro písničkuHezky od podlahyJedeme k voděPísničky Jaroslava JankovceKouzelná bábrlinka aneb Je libo hašlerku...Hrají a zpívají GondolánovéKdyž muzika začne hrát - Písničky Václava BláhyBlázinec ve všech poschodích aneb Dům ve společné péčiKdyž muzika začne hrát - Písničky Karla HašleraPůlhodinka pouháStokrát nicAž zmlknou tranzistoryHledáme písničky pro dětiHádej, hádej, hadači


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Strnad: 1.11. 2023 16:30