Hans Heinrich von Twardowski (1898 - 1958)


Německý divadelní a muzikálový herec, divadelní režisér a autor několika divadelních a rozhlasových her Hans Heinrich von Twardowski se narodil 5. května 1898 ve Štětíně v dnešním Polsku. Svou filmovou kariéru začal ještě v éře němého filmu – jeho první rolí byl Alan ve Wienově expresionistickém hororu KABINET DOKTORA CALIGARIHO (1920) o síle manipulace a její konfrontaci s lidskou myslí a city.

S koncem druhé světové války skončila i Hansova filmová kariéra, ale i dále se věnoval psaní a režii v divadle. Například uváděl vlastní verzi Dostojevského Bratrů Karamazových nebo napsal hru Kupec Shakespeare, kterou založil na Skahespearově Kupci benátském. Také zpíval tenorem v několika muzikálech. Zemřel v šedesáti letech ve svém newyorském bytě na infarkt 19. listopadu 1958.


5.5.1898
Štětín, Pomořansko, Německá říše
19.11.1958
New York City, New York, USA
Hans Heinrich von Twardowski csfd

The Hitler GangBackground to DangerFirst Comes CourageI katové umírají!The Cross of LorraineThe Strange Death of Adolf HitlerCasablancaEnemy Agents Meet Ellery QueenJoan of OzarkOnce Upon a HoneymoonOsudová cestaThe Dawn ExpressThe Navy Comes ThroughThe Pied PiperConfessions of a Nazi SpyEspionage AgentHitler - Beast of BerlinThin IceAlas sobre El ChacoKřižáciStorm Over the AndesRudá carevnaAdorablePrivate JonesThe Devil's in LoveScandal for SaleSix Hours to LiveDer Herzog von ReichstadtJá líbám ručku vám, madamSex v okovechŠpioniArme kleine SifDer falsche PrinzDie Hölle der JungfrauenDie WeberRätsel einer NachtHerbstmanöverDie BacchantinSkok do životaKrál NazaretskýDer falsche DimitriEs leuchtet meine LiebeFantomLola Montez, die Tänzerin des KönigsMarizzaTabea, stehe auf!TingeltangelAm Webstuhl der ZeitDas Haus zum MondLady HamiltonováRatten, DieDie Nacht der Königin IsabeauGenuineGerechtigkeitKabinet doktora CaligarihoOd jitra do půlnociRobert Montgomery PresentsCaligari - Wie der Horror ins Kino kamCinemassacre's Monster MadnessFilmemigration aus Nazideutschland


Aktualizace osobnostního profilu Hans Heinrich von Twardowski: 31.10. 2023 03:47