Vladimír Svitáček (1921 - 2002)


Režisér, scénárista a příležitostný herec Vladimír Svitáček patří k významným osobnostem 20. století, které značně ovlivnily podobu televizní zábavy. Narodil se ve Střelicích u Brna, kde také vyrůstal, v Brně pak vystudoval gymnázium a po maturitě následovala dvouletá nástavba na Průmyslové škole stavební. K amatérskému divadlu jej přivedl jeho otec Jan Svitáček, jinak úředník na dráze. V letech 1943-1944 pracoval Vladimír v totálním nasazení v pražské Avii a v Praze se setkal s dalšími osobnostmi uměleckého založení. Tím pádem rezignoval na svůj původní plán věnovat se práci ve stavebnictví a po válce nastoupil do Filmového studia Barrandov, kde pracoval v různých profesích, mimo jiné byl asistentem režie u slavných tvůrců Alfreda Radoka nebo Karla Zemana. V letech 1951-1956 vystudoval dramaturgii a režii na FAMU. V téže době začal také psát scénáře a v menších hereckých rolích jej můžeme zaznamenat i ve filmu, například jako žongléra ve slavné komedii CÍSAŘŮV PEKAŘ – PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951) nebo jako pořadatele v hudebním filmu HUDBA Z MARSU (1955).

S Jánem Roháčem se nadále angažoval v televizi, z jejich společných televizních filmů připomeňme především slavnou mikrokomedii USPOŘENÁ LIBRA (1963). Úzká spolupráce s divadlem Semafor vyústila v natáčení tzv. filmových písniček; videoklipy dnes patří k velmi úspěšnému televiznímu žánru, počátkem šedesátých let to ale bylo něco zcela nového a Svitáček byl jedním z těch, kteří tento produkt uvedli v život do televizního vysílání. Filmových písniček bylo natočeno kolem 35, díky častému reprízování zůstává dodnes nejznámější Zdvořilý Woody s „tančícími“ krávami a začínajícím Karlem Gottem. Formát televizních písniček a spolupráce se Semaforem vedla k dalšímu velkému projektu, který dnes patří k legendám českého filmu – Svitáček spolu s Roháčem režírovali film KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964).

Do druhé poloviny šedesátých let spadá další mezinárodní úspěch představovaný interaktivním programem KINOAUTOMAT: ČLOVĚK A JEHO DŮM (1967), který byl za mimořádné pozornosti poprvé prezentován na světové výstavě v Montrealu. Navázaná užší spolupráce s Miroslavem Horníčkem pak měla pokračování v úspěšném televizním pořadu HOVORY H (1969-1970); zde byl Svitáček nejen režisérem a scénáristou, ale také Horníčkovým diskuzním partnerem.

Profesní dráhu Vladimíra Svitáčka provázely paradoxy své doby – mezinárodní úspěchy byly střídány s pády. Politicky byl Svitáček vždy bezpartijní, ale svými názory dával najevo své protikomunistické přesvědčení, které skrytě vysvítalo i z jeho tvorby. Z Filmového studia Barrandov byl celkem čtyřikrát propuštěn, v letech 1968 a 1990 byl rehabilitován. Paradoxně byl však komunistickým režimem i oceněn – díky mimořádnému triumfu projektu Laterna magika obdržel v roce 1959 dostal s dalšími tvůrci tohoto divadla socialistické Vyznamenání za zásluhy o výstavbu. V době normalizace mu byla prakticky znemožněna umělecká činnost (zmíněný pořad HOVORY H byl v roce 1970 zakázán a znovu obnoven až v roce 1991) a v roce 1978 odešel do předčasného důchodu. V osmdesátých letech si po dlouhé odmlce zahrál dvě menší role ve filmu. Objevil se ve filmu JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ SPÍCÍ (1983), o rok později si na něj vzpomněl bývalý kolega z Laterny magiky Miloš Forman a dal mu příležitost ve svém velkofilmu AMADEUS (1984). Přestože byl tehdy Svitáček u nás de facto na černé listině, díky Formanovi si v americkém filmu mohl zahrát postavu papeže Klementa XIV.


17.2.1921
Střelice, Československo
23.8.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Svitáček csfd

Příběh '88Nejistá sezónaAmadeusJára Cimrman ležící, spícíSrdečný pozdrav ze zeměkouleTouha Sherlocka HolmeseTrapasy IINa laněHudba z MarsuNejlepší člověkSeverní přístavPísnička za grošCísařův pekař - Pekařův císařPřiznáníPomalé šípyKdo unesl Klaudii?Kinoautomat: Člověk a jeho důmKdyby tisíc klarinetůUspořená libraLaterna magika IIHovory H ještě po dvaceti letechHovory HPísničky Jiřího ŠlitraBalada z mlázíJiří Suchý a Lenka Hartlová: Na louce zpívaj drozdiKarel Kopecký: Schody do nebeKarel Gott: Zdvořilý WoodyPavel Sedláček: Život je pesPavlína Filipovská: Zpěv ptačíJiří Suchý: Malé kotěJiří Suchý: Marnivá sestřeniceYvetta Simonová: Já jsem zamilovanáEdita Štaubertová: Kde máš vlasy, VénoSemafor - Největší hityVe vlakuHarlémská tragédieZhasněte lampiónyŽárlivostKonec jasnovidceMalý senSetkáníÓ, ti lektoři...ÚsměvyJán Roháč 1932 - 1980Přípitek Miroslavu HorníčkoviVeselé příhody z natáčeníKavárnička dříve narozenýchPodvečer při živáňské


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Svitáček: 21.3. 2024 11:19