Ljubiša Samardžič (1936 - 2017)


Narodil se ve Skopje 19. listopadu 1936. Jeho otec Dragoljub byl horník, matka Radmila žena v domácnosti. Absolvoval základní školu v Jelašnici u Niške Banje, a gymnázium Stevana Sremace v Niši. Vystudoval Akademii dramatických umění v Bělehradě a již během studií ztvárnil několik rolí v divadle "Atelje 212". První filmovou roli dostal v roce 1961 ve filmu IGRE NA SKELAMA režiséra Srećka Vejganda. Tím skončila jeho divadelní kariéra, dále se věnuje práci pro televizi a film.

V roce 1991, uprostřed občanské války, politického a ekonomický chaosu, založil nezávislou produkční společnost CINEMA DESIGN. Hlavním cílem společnosti bylo vytvořit prostředí, ve kterém dostanou šanci mladí filmaři. Ve filmech NOĆ U KUĆI MOJE MAJKE, POLICAJAC SA PETLOVOG BRDA, BULEVAR REVOLUCIJE, KAŽI ZAŠTO ME OSTAVI, UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM, STRŠLJEN, TOČKOVI, které jeho společnost produkovala, ztvárnil také různé vedlejší role.

Kromě herectví a producentské činnosti se Ljubiša Samardžič věnuje také režii. Jeho první film NEBESKA UDICA z roku 2000, který je reakcí na bombardování Jugoslávie letadly NATO v roce 1999, byl s úspěchem uveden na festivalu v Berlíně. Získal také Grand Prix na festivalu v Montpellier, cenu diváků na festivalu v Palm Springs, „Opera Prima“ na filmovém festivalu v Miláně a byl promítán na zahájení Freedom film festivalu v Los Angeles. Druhý film, NATAŠA (2001) získal "Zlatou Arenu" v Pule pro herečku Tijanu Kondič za nejlepší ženský herecký výkon, cenu pro nejlepší film festivalu v Albena, a cenu za umělecký přínos na festivalu MEDFilm 2002 v Římě.

V roce 2003. Samardžič produkoval a režíroval film LEDINA, který byl uveden v oficiálním programu Panorama filmové festivalu v Berlíně. Za film JESEN STIŽE, DUNJO MOJA z roku 2004, který také režíroval a produkoval, získal hlavní cenu za nejlepší film na festivalu v Herceg Novi a byl srbským kandidátem na Oscara za rok 2005.


19.11.1936
Skopje, Makedonija, Jugoslávie
8.9.2017
Beograd, Srbsko
Ljubiša Samardžič csfd

Bledi mesecKonji vraniOd danas do sutraJesen stiže, dunjo mojaYuNatašaKolaSršeňJugofilmÚkladná vraždaMagareče godineTri karte za HolivudŘekni, proč jsi mne opustilaPolicajac sa Petlovog brdaMalaNoć u kući moje majkeIskušavanje đavolaPoltronSeobe IIUroš blesaviKuća pored prugeVanbračna putovanjaAnděl strážnýCesta do KatangyLager NišZivela slobodaBal na vodiDobrovoljciProtestni albumRazvod na određeno vremeAnticasanovaOrchestr jednoho mládíS muži to není lehkéŽivot je lepJaguarov skokMaturantiCukrová vodaMedeni mjesecVzpoura v TimokuDvě poloviny srdceSavamalaSmrt pana GolužiTáta na neurčitoKraljevski vozMonstrum z galaxie ArkanaNějaká jiná ženaVisoki naponŠiroké je listíAvanture Borivoja ŠurdilovićaČekatel na životní příležitostPartizanska eskadrilaNezapomeňte na nás!Stići pre svitanjaTamo i natragTygrBláznivá létaMilostný život Budimira TrajkovičeSpecijalno vaspitanjeBílé trávyCudoviti prah


Aktualizace osobnostního profilu Ljubiša Samardžič: 2.11. 2023 20:44