Harry 'Snub' Pollard (1889 - 1962)


„Fakt, že nyní nejsem mezi špičkou, mě netrápí. Většina lidí se tam vůbec nedostane.“

Od roku 1915 se na plátnech objevoval pravidelně, např. v grotesce Chaplin na pláži (1915) představuje prodavače zmrzliny. V pozdějších letech tvrdil, že to byl producent Hal Roach, kdo ho v Los Angeles objevil a začal jej obsazovat do vedlejších rolí raných filmů Harolda Lloyda a Bebe Daniels (velice úspěšná série Lonesome Luke). Svůj protáhlý obličej si Pollard ozdobil císařským knírem (podle Viléma II. Pruského), ovšem zakrouceným dolů – to byla jeho obchodní značka. Od roku 1919 ho Hal Roach už obsazoval do hlavních rolí série jednocívkových a dvoucívkových grotesek; mnoho z nich dovedně režíroval Charley Chase a v hlavní ženské úloze ho často doprovázela Marie Mosquini. Během natáčení komických výstupů byl mnohokrát zraněn a opakovaně musel navštívit nemocnici.

Jeho nejznámější groteskou je It's a Gift (1923), ve které představuje excentrického vynálezce řady zlepšovátek – včetně malého auta na „magnetický pohon“ – ve stylu Rube Goldberga (ten často maloval složité, nesmyslné nebo jednoduchý problém složitě řešící stroje). V této komedii jej pronásledují ropní magnáti, kteří mají zájem o jeho nové výtvory. Počátkem roku 1923, krátce po své druhé svatbě, se se svojí ženou vrátil do Austrálie, aby navštívil příbuzné. To vyvolalo velkou pozornost a on zde pak musel vyprávět o světě filmu. Po návratu do Států odešel po deseti letech spolupráce (v roce 1925) od Roache a v následujícím roce se přidal k nízkorozpočtovému studiu Weiss Brothers, kde se spolu s Marvinem Lobackem pokoušeli napodobovat styl Laurela a Hardyho, kopírovali jejich zápletky a gagy.

Brzy hrál ale zase „druhé housle“, např. právě vedle Laurela a Hardyho v One Good Turn (1931). V pozdějších letech prohlašoval, že mu hospodářská krize vymazala investice a že se nemohl přizpůsobit zvukovému filmu. Ve 30. letech měl nicméně malé role ve zvukových komediích a béčkových westernech („Pee Wee“, parťák Texe Rittera v roli kovboje). Jeho dřívější pověst mu zajistila práci v různých filmech o začátcích filmového průmyslu – spolu s dalšími „němými veterány“ jako byli Buster Keaton, James Finlayson nebo Chester Conklin si zahrál v Hollywood Cavalcade (1939), která obsahuje mj. honičku s „keystoneskými strážníky“ (Keystone Kops). S Chesterem Conklinem a Hankem Mannem byli obsazeni do životopisné komedie Cesta ke hvězdám (1947) a dále to byl film Man of a Thousand Faces (1957) o životě herce Lona Chaneyho.


9.11.1889
Melbourne, Victoria, Austrálie
19.1.1962
Burbank, California, USA
Harry 'Snub' Pollard csfd

30 let smíchuMuž, který zastřelil Liberty ValanceKřivákMiláček ženPlná kapsa zázrakůPoslíčekPán světaS vražednými sklonyTwist Around the ClockKdo seje vítrPepeStuds LoniganTwelve Hours to KillWho Was That Lady?Ďáblice v růžovém trikotuDobrý den na věšeníIn the MoneyOnce Upon a Horse...Rock-a-Bye BabyThe Perfect FurloughTrue Story of Lynn Stuart, TheBeau JamesDomino KidJeanne EagelsMan of a Thousand FacesMonkey on My BackPřítel JoeyŠerifská hvězdaCome Next SpringPřesvedčeníRunaway DaughtersThe First Traveling SalesladyMuž se zlatou pažíPete Kelly's BluesCountry GirlThe Fast and the FuriousThree Hours to KillConquest of CochiseHannah Lee: An American PrimitiveTen cizinec měl zbraňThe Glass WallTonight We SingBoots MalonePark RowScaramoucheSvětla rampThe Kid from Broken GunThe Old WestThe RaidersZpívání v deštiBelle Le GrandDen, kdy se zastavila ZeměKentucky JubileeKrálovská svatbaMeet Me After the ShowThe Barefoot MailmanThe Company She KeepsCesta k úspěchuStars in My CrownTam, kde ulice končí


Aktualizace osobnostního profilu Harry 'Snub' Pollard: 29.3. 2024 18:28