Edgar Kennedy (1890 - 1948)


Edgar Livingston Kennedy, americký herec, který má na svém kontě bezmála 450 němých i zvukových filmů, byl přezdíván „Slow Burn“ (doslova „pomalé hoření“), a to díky schopnosti ztvárnit u svých postav v určitých situacích pomalu se stupňující hněv. Používal při tom rozhořčené grimasy a ve snaze se ovládnout si rukou pomalu přejížděl přes svůj obličej. Jeho rodiče, Neil Kennedy a Annie Quinn, byli Kanaďané. Navštěvoval střední školu San Rafael High School a po ní se vrhnul na dráhu boxera; prohlašoval o sobě, že se jednou držel 14 kol proti pozdějšímu mistru světa Jacku Dempseymu. Po boxování se živil jako zpěvák v různých estrádách, muzikálech a operetách.

Začátkem 30. let natočil u RKO-Pathe dvojici krátkometrážních komedií, Next Door Neighbors (1931) a Help Wanted, Female (1931). Jeho role popudlivé hlavy rodiny, která si jde za svým ostatním členům domácnosti navzdory, byla tak přesvědčivá, že se v RKO rozhodli natočit s ním celou sérii, později známou jako „The Average Man“ (tedy „průměrný muž“ resp. „průměrný člověk“) – a po následujících sedmnáct let se pak vyrábělo šest těchto nízkorozpočtových filmů ročně. Jedno natáčení obvykle trvalo tři dny a studio RKO je uvádělo znovu a znovu až do svého bankrotu na konci 50. let. Kennedy byl jedním z pionýrů rodinné situační komedie, která později zdomácněla v televizi.

Nezapomenutelný příklad jeho herectví můžeme vidět v dnes už klasickém filmu bratří Marxů Kachní polévka (1933), kde Kennedy představuje pouličního prodejce limonády a popcornu provokovaného Harpem a Chicem. Kennedy byl tak silně spojován se scénami, ve kterých hraje prim frustrace, že si ho do rolí vznětlivých chlapíků najímalo prakticky každé filmové studio. Často ztvárňoval přitroublé policajty, detektivy, strážné, resp. všelijaké bručouny. Jeho postava na plátně obvykle minimálně jednou ztratila nervy. Pro Chevrolet dokonce natočil krátký instruktážní film pro motoristy The Other Fellow (1937), ve kterém si v roli hlučného a netrpělivého řidiče ventiluje svoji zlost na ostatních řidičích, které hraje on sám.

Mezi jeho nejneobvyklejší role patří loutkář z mysteriózního krimi dramatu The Falcon Strikes Back (1943) a filozofující barman v poslední komedii Harolda Lloyda s názvem Hřích Harolda Diddlebocka (1947). Zahrál si komické policisty vedle dvou hereckých velikánů, a sice vedle Johna Barrymorea v komedii z divadelního prostředí Dvacáté století (1934) a vedle Rexe Harrisona v komedii o dirigentovi toužícím po pomstě Nevěrně tvá (1948). Tři z filmů, ve kterých se objevil, byly nominovány na Cenu Akademie (Oscara) za nejlepší film: romantické drama San Francisco (1936) s Clarkem Gablem a operní divou Jeanette MacDonald, Zrodila se hvězda (1937) s Janet Gaynor a Fredricem Marchem a muzikál Anchors Aweigh (1945), ve kterém Gene Kelly a Frank Sinatra v rolích námořníků na opušťáku svádějí Kathryn Grayson.


26.4.1890
Lake San Antonio, Monterey County, California, USA
9.11.1948
Woodland Hills, Los Angeles, California, USA
Edgar Kennedy csfd

Laurel a HardyMy Dream Is YoursHeaven Only KnowsHollywood BoundHřích Harolda DiddlebockaCaptain Tugboat AnnieZvedejte kotvyStalo se zítraThe Great Alaskan MysteryAir Raid WardensCosmo Jones, Crime SmasherCrazy HouseFalcon se bráníHitler's MadmanThe Girl from MonterreyEnemy Round-UpIn Old CaliforniaPardon My StripesPrivate Snuffy SmithThere's One Born Every MinuteBlondie in SocietyPublic EnemiesToo Many BlondesDr. Christian Meets the WomenLi'l AbnerMargieRemedy for RichesSandy Gets Her ManSandy Is a LadyThe Bride Wore CrutchesThe QuarterbackWho Killed Aunt Maggie?Charlie McCarthy, DetectiveEverything's on IceIt's a Wonderful WorldLaugh It OffLittle AccidentHey! Hey! USAHollywood HotelPeck's Bad Boy with the CircusScandal StreetThe Black DollDouble WeddingSuper-SleuthTrue ConfessionWhen's Your Birthday?Zrodila se hvězdaDěvče z malého městaFatal LadyIt's Up to YouMad HolidayRobin Hood z EldoradaSan FranciscoThe Return of Jimmy ValentineYours for the Asking1,000 Dollars a MinuteLittle Big ShotRendezvous at MidnightThe Bride Comes HomeWoman Wanted


Aktualizace osobnostního profilu Edgar Kennedy: 12.2. 2024 21:19