Karel Špelina (1896 - 1966)


Karel Špelina se narodil 8. listopadu 1896 v Dolních Lukavicích. O jeho původu a vzdělání není mnoho známo. Od poloviny 20. let se datuje začátek jeho práce pro český film. V českém filmu začínal jako producent, výrobce a financiér. Nejprve byl ředitelem kina Alma a majitelem filmové půjčovny Chicagofilm.

Sám Karel Špelina stál u výroby podprůměrných němých snímků (DO PANSKÉHO STAVU / MATKA KRÁČMERKA I., VDAVKY NANYNKY KULICHOVY, OSM SRDCÍ V PLAMENECH / ZLATÉ ČASY, PRAŽSKÝ FLAMENDR, DAR SVATEBNÍ NOCI / LÁSKY – VÁŠNĚ – ZRADY, SEXTÁNKA, MODRÝ DÉMANT, KEDLUBNOVÝ KAVALÍR, UTRPENÍ ŠEDÉ SESTRY a ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE…?), často režisérů M. J. Krňanského, Karla Antona, Přemysla Pražského, Ferry Seidla, Kmínka, Martena, Bondyho, Medeotti – Boháče, z nichž většinu distribuovala právě firma Chicagofilm.

U Dafafilmu se jako vedoucí výroby podílel mj. na těch nejpodřadnějších a zapomenutých filmech ČERNÝ PLAMEN (1930), VĚZEŇ NA BEZDĚZI (1932), VÝKŘIK DO SIBIŘSKÉ NOCI (1935) a SVĚTLO JEHO OČÍ (1936).

Na konci 20. let započal se i s vlastním psaním původních námětů (ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE…?, POZDNÍ MÁJ) a i scénářů (SVĚTLO JEHO OČÍ, MATČINA ZPOVĚĎ, KRB BEZ OHNĚ, KLATOVŠTÍ DRAGOUNI, KRÁLOVNA STŘÍBRNÝCH HOR) či oboje současně (PROVAZ Z OBĚŠENCE, UTRPENÍ ŠEDÉ SESTRY, VĚZEŇ NA BEZDĚZI, MÁMINO SRDCE / ZPOVĚĎ SVOBODNÉ MATKY, DIAGNOSA X – česká a německá verze, ZA ŘÁDOVÝMI DVEŘMI atd.), většinou k melodramatům a sentimentálním příběhům.


8.11.1896
Dolní Lukavice, Rakousko-Uhersko
15.9.1966
Praha, Československo
Karel Špelina csfd

Pražský flamendrAdam a EvaPeřejeKrálovna stříbrných horPaní Kačka zasahuje...Manželka něco tušíUmlčené rtyKlatovští dragouniKrb bez ohněMatčina zpověďProvaz z oběšencePoslední působiště Josefa Kajetána TylaUtrpení šedé sestryDiagnosa XČerné oči, proč pláčete...?


Aktualizace osobnostního profilu Karel Špelina: 4.4. 2024 12:46