Madhuri Dixit 56 let


Madhuri Šankar Dixit pochází z Bombaje. Na konci 80. a během 90. let se vypracovala na pozici jedné z prominentních indických herček a tanečnic (osm let trénovala klasický indický tanec Kathak). Dosud (2009) získala třináct nominací na cenu Filmfare pro “nejlepší herečku“ a dvě pro "nejlepší herečku ve vedlejší roli" (indická obdoba amerického Oskara), z toho pět proměnila (pozn. pět "skutečných" Oskarů se dosud žádné herečce získat nepodařilo, patnáct nominací má na svém kontě Meryl Streep). V roce 2008 jí indická vláda udělila čtvrté nejvyšší státní vyznamenání (Padma Shri). Dixit studovala univerzitu v Bombaji a původně se prý chtěla stát mikrobioložkou.

V roce 1994 byla v kategorii “nejlepší herečka“ nominována dokonce dvakrát: za ANJAAM a za HUM AAPKE HAIN KAUN! (1994), jeden z nejúspěšnějších filmů indické kinematografie vůbec. Druhou nominaci nakonec také proměnila ve svojí třetí cenu Filmfare. Romantický muzikál DIL TO PAGAL HAI (1997) Yashe Chopry s Shahrukhem Kchanem měl úspěch u diváků i u kritiky a pro Madhuri Dixit znamenal čtvrtou cenu. Zazářila v kritikou přijatém dramatu THE DEATH SENTENCE: MRITYU DAND (1997). Film stíral hranici mezi komerčním a uměleckým a dílo samé i Dixit posbírali řadu cen (Ženeva, Bangkok respektive Star Screen Awards).

V roce 2002 zazářila v lovestory DEVDAS vedle Shahrukha Khana a Aishwaryi Rai. Za svůj výkon si odnesla cenu Filmfare pro "nejlepší herečku ve vedlejší roli". Film se dočkal celosvětové pozornosti a byl uveden i na festivalu v Cannes. Film MAIN MADHURI DIXIT BANNA CHAHTI HOON! (2003) zase vypráví o ženě (Antara Mali), která zkouší štěstí a aspiruje na pozici “nové Madhuri Dixit“.

Madhuri Dixit má tři starší sourozence, dvě sestry a bratra. V roce 1999 se provdala za kardiochirurga Srirama Madhava Neneho (absolventa Kalifornské univerzity, UCLA), se kterým má dva syny: Arina (2003) a Raayana (2005). Rodina žije v Denveru. Madhuri se stala múzou slavného indického malíře M. F. Husaina, pro kterého byla jakýmsi ztělesněním ženství a který s ní natočil fantaskní drama GAJA GAMINI (2000). V prosinci 2006 se Dixit s rodinou vrátila do Bombaje, aby zde natočila AAJA NACHLE (2007). V roce 2007 obsadila první příčku žebříčku indického portálu Rediff pro deset nejlepších bollywoodských hereček historie.


15.5.1967
Bombaj, Indie
Madhuri Dixit csfd

Maja MaSkvrnaTotal DhamaalBucket ListDedh IshqiyaGulaab GangBláznivé mládíBombay TalkiesAaja NachleDevdasHum Tumhare Hain SanamLajjaYeh Raaste Hain Pyaar KeGaja GaminiPukarAarzooBade Miyan Chote MiyanGharwali BaharwaliWajoodDeath Sentence: Mrityu Dand, TheKoylaMahaanta: The FilmMohabbatSrdce je šílenéPremGranthRajkumarPaappi DevataaRajaYaraanaAnjaamCo pro tebe znamenámAasoo Bane AngaareyDil Tera AashiqPadouchPhoolSahibaanBetaDharaviKhelPrem DeewaneSangeetZindagi Ek Juaa100 DaysPrahaar: The Final AttackPratikarSaajanDeewana Mujh Sa NahinDilIzzatdaarJamai RajaJeevan Ek SanghurshKhilaafKishen KanhaiyaMaha-SangramPyar Ka DevtaSailaabThanedaarIlaakaKanoon Apna ApnaMujrim


Aktualizace osobnostního profilu Madhuri Dixit: 22.3. 2024 11:35