Zdeněk Troška 70 let


V současnosti český film nemá kontroverznější postavu než je režisér a scénárista Zdeněk Troška. Pochází z jižních Čech a tento kraj s oblibou ukazuje ve většině svých filmů. Režii studoval na pražské FAMU a také ve francouzském Lycée Carnot v Dijonu.

A v posledních letech přišel na řadu asi nejdiskutovanější Troškův počin – komediální trilogie KAMEŇÁKŮ, která se sice zařadila mezi nejnavštěvovanější tituly v zemi, ale podle mnohých kritiků je (dost možná právem) považována za nejhorší filmy v historii české kinematografie. Troška režíruje také muzikály v pražském divadle Kalich a inscenoval Verdiho operu Don Carlos na scéně Národního divadla.

Tvorba Zdeňka Trošky je každoročně terčem kritiky celé řady filmových odborníků. Mnoho odpůrců si získal také svými negativními výroky na adresu jiných režisérů (třeba Jana Hřebejka) a dokonce i úspěšných zahraničních filmů (jako jeden z mála otevřeně kritizoval Jacksonova PÁNA PRSTENŮ). Jedno mu, ovšem nelze upřít. Dokáže své filmy prodat a do svých projektů zlákat přední tváře českého showbyznysu (a to nejen herce, ale i zpěváky a moderátory).


18.5.1953
Strakonice, Československo
Zdeněk Troška csfd

Zakleté pírkoČertovinyStrašidlaBabovřesky 3Babovřesky 2BabovřeskyČertova nevěstaDoktor od jezera hrochůBez předsudkůNejkrásnější hádankaKameňák 3Kameňák 2KameňákAndělská tvářZ pekla štěstí 2Princezna ze mlejna 2Z pekla štěstíPrincezna ze mlejnaSlunce, seno, erotikaZkouškové obdobíSlunce, seno a pár facekO princezně Jasněnce a létajícím ševciPoklad hraběte ChamaréBota jménem MelicharSlunce, seno, jahodyJak rodí chlapPrincezna ze mlejna 2Z pekla štěstíPrincezna ze mlejnaGENUSNelly Řehořová: Láska patří ke strašidlůmLeona Machálková: ZatměníZáměnaHamletHledání modrého tónuOdejít před svítánímVášeň


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Troška: 30.10. 2023 13:52