Petr Václav 56 let


Jeden z nejosobitějších režisérů současné české kinematografie. Jeho otcem je hudební skladatel Jiří Václav (jehož hudbu P. Václav ve filmech často využívá), matkou dokumentaristka Ljuba Václavová. V letech 1987 až 1995 studuje dokumentární katedru FAMU. Během studia vytváří ve spolupráci s dalším studentem, kameramanem Štěpánem Kučerou, pozoruhodné obrazově vytříbené snímky TVÁŘ ŽIŽKOVA (1989) a ÚDĚL (1991), který získává první cenu na Festivalu FAMU. Jeho poslední studentský film, PANÍ LE MURIE (1993), dosahuje mezinárodního úspěchu - vyhrává první cenu za nejlepší dokumentární film na Mezinárodním festivalu filmových škol v Mnichově a je nominován na Oskara v kategorii studentských filmů.

Od roku 2003 P. Václav žije a pracuje ve Francii. V roce 2006 tu natáčí hodinový televizní dokument UN AUTOMNE EVENK (2006) o kočovném Sibiřském národě. V letech 2007 až 2008 vytváří pro televizní cyklus LES VISAGES D’EUROPE (tv. ARTE) čtyři středometrážní dokumentární snímky: BIENVENUE CHEZ GABRIELA (o slovenské herečce Gabriele Škrabákové, která představovala Renatu ve filmu PARALELNÍ SVĚTY), BIENVENUE CHEZ BARNABAS, TOUS EUROPÉENS ! KATERINA (o Kateřině Jacques, představitelce Strany zelených), TOUS EUROPÉENS ! EUGÈNE.

Na hranou tvorbu rozhodně nerezignuje, jeho projekty však z finančních důvodů zatím zůstávají pouze ve formě scénářů, přestože získávají řadu ocenění. Scénář SUIVRE SA PRINCESSE, který píše opět s M. Desplechin, se dostává v roce 2006 do finále Velké ceny pro nejlepšího scenáristu, pořádané pařížskou společností Sopadin. Další scénář RÉSURRECTIONS, příběh z postkatastrofické budoucnosti lidstva, získává v roce 2008 Zvláštní uznání TorinoFilmLab – mezinárodní filmové laboratoře, podporující talentované autory hraných filmů z celého světa. P. Václav píše také, spolu se scenáristkou Violaine Bellet, scénář UNE HISTOIRE D’ÉTÉ POUR L’HIVER o čtyřicetiletém hudebním skladateli, který se vydává do Itálie, aby tu vyhledal svou dávnou lásku. V současné době shání koproducenta pro svůj film NIKDY NEJSME SAMI o desetiletém Ferdovi, jeho otci bachaři a matce prodavačce-striptérce, který se odehrává v Československu těsně po roce 1989. Scénář získává v roce 2009 příspěvek Filmové nadace Barrandov a RWE. V roce 2011 Nadace oceňuje i námět k dalšímu připravovanému snímku IL BOEMO o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, jeho závratné kariéře a následném pádu, který P. Václav vytváří ve spolupráci s americkým muzikologem Danielem E. Freemanem.


11.6.1967
Praha, Československo
Petr Václav csfd

Il BoemoSkokanNikdy nejsme samiCesta venParalelní světyPraha očima...MarianZpověď zapomenutéhoPaní Le MurieCuộc sống o UbitovnaÚdělTvář ŽižkovaOko - pohled na současnostVíkend v Praze30. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2022Ceny české filmové kritiky 2014Český lev 2014DVTVKonfrontace Petra FischeraTečka páteční nociLe Cercle du cinémaPátrání po Ester


Aktualizace osobnostního profilu Petr Václav: 18.3. 2024 12:06