Petr Weigl (1939 - 2018)


Režisér Petr Weigl (1939) má na svém uměleckém kontě kromě řady baletních a operních inscenací (Praha, Bratislava, Mnichov, Berlín, Sevilla, Paříž) především 46 filmových titulů. Jeho Radúz a Mahulena v hlavní roli s režisérovou múzou, Magdou Vášáryovou, a Jiřím Třískou, je legendou česko-slovenské kinematografie.

Svou schopností zbavit tento divadelní formát kulis jeviště a nahradit je autentickým prostorem, uměním převést obraz do hudby a hudbu do obrazu s účastí pohybu anebo slova se stal oceňovaným filmovým tvůrcem s osobitým a nezaměnitelným rukopisem.

V jeho hudebních vizualizacích – ať ztvárňují operu, melodrama, balet či hudbu neprogramní – se rozehrávají příběhy vypjatých emocí a trýznivých vášní v osudech bytostí poznamenaných lidskou nedokonalostí i odhodlaných k oběti nejvyšší.

Smrt je ve velkých příbězích přítomná, a ani Weigl se jí nevyhýbá. Je mu mírou života a důvodem zvažování nejvyšších hodnot lidského konání a bytí.


16.3.1939
Brno, Protektorát Čechy a Morava
14.7.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Petr Weigl csfd

Jak se dělá operaDie WinterreiseLady Macbeth Mcenského újezduDumkySalomeA Village Romeo and JulietEvžen OněginMarie StuartovnaMozartova cesta do PrahyPaví pírkoJ. Massenet: WertherOlověná nocAchillesUtrpení svatého ŠebestiánaZuzana VojířováThe Turn of the ScrewDer Wahnwitzige Genius: A. SkriabinRusalkaCh. Gounod: Faust a MarkétaDva bratřiRomeo a JulieRadúz a MahulenaOsamělostBoleroPas de quatreL'amore e'destinoDon QuijoteBludiště mociSvět je báječné místo k narozeníGangster KaAntonyho šanceFascinace hudbou a filmemCeny Thálie 2015GENUS


Aktualizace osobnostního profilu Petr Weigl: 27.2. 2024 16:45