Joe Strummer (1952 - 2002)


Joe Strummer, vlastním jménem John Graham Mellor, přišel na svět v Ankaře, hlavním městě Turecka, 20.srpna 1952. Že se narodil na tak exotickém místě, mělo příčinu v zaměstnání jeho otce Ronalda Mellora, který pracoval na britském ministerstvu zahraničí. Ronald získal britské občanství ve 40.letech, kdy se oženil s rozvedenou zdravotní sestrou Anne Girvanovou, která pocházela ze západní vysočiny ve Skotsku. Joe měl také staršího bratra Davida, který se manželům Mellorovým narodil o rok dříve než Joe a ve věku 19 let tragicky spáchal sebevraždu, když se předávkoval obrovským množstvím aspirinu.

Svou přezdívku "Strummer" získal díky svému pověstnému hraní na kytaru, která zpočívala v tom, že neustále řezal do všech strun. Po rozpadu Clash se v roce 1985 rozhodl pro malou pauzu a několik let žil v ústraní na jihu Španělska, kde se po pár letech znovu vynořil s formací s názvem "The Mescaleros" se kterou vydal 3 alba a tato kapela pro něj zároveń znamenala i poslední štaci, jak hudební, tak životní. Pochopení statutu Clash se odráží v písních, pod které se podepsal. Někteří odborníci ho popisují jako "Mluvčího generace" a "Krále punku". V roce 2000 získali Clash skladatelskou cenu Ivora Novella a v roce 2002, dva dny před štědrým dnem Joe umírá ve svém domě v Somersetu na vrozenou srdeční vadu.

Krátce po jeho smrti jsou Clash v roce 2003 uvedeni do síně slávy a získávají cenu za celoživotní inspiraci v oblasti hudby. Joe je dnes považován za takovou ikonu, jako byli John Lennon, Bob Dylan nebo Bob Marley. Dokázal toho za padesát let tolik, že jiní lidé by na to potřebovali několik životů.


21.8.1952
Ankara, Ankara, Central Anatolia Region, Turecko
22.12.2002
Broomfield, Somerset, England, Velká Británie
Joe Strummer csfd

Straight to Hell ReturnsDocteur ChanceNajal jsem si vrahaTajuplný vlakPřímo do peklaHell W10Rude BoyMěstečko South ParkBreaking the BandAmerická 70. létaMorphine Journey of DreamsTop of the Pops: The Story of 1978Punk: Anarchy on the BBCRise and Fall of The Clash, TheQuiero tener una ferretería en AndalucíaRuisrock - 40 vuotta rockia ja rakkauttaOil City ConfidentialThe Clash - Live in Paris 1980Clash: Revolution Rock, TheJoe StrummerGlastonburyGive 'Em the BootThe Clash: Příběh Joea StrummeraMaking of 'London Calling': The Last TestamentEnd of the Century25 Years of PunkSuper 8 Stories By Emir KusturicaThe Clash: Westway to the WorldPunk and the PistolsThe History of Rock 'N' Roll, Vol. 9The History of Rock 'n' RollPunkCathode FuckClash na BroadwayiD.O.A.Punk In EnglandPunk Rock MoviePunk in LondonThe Fialky - Punk Rock RádioU2: Window in the SkiesJoe Strummer - Love KillsThe Clash - Career OpportunitiesThe Clash - Rock the CasbahThe Clash - Should I Stay or Should I GoThe Clash - BankrobberThe Clash - The Call UpThe Clash - I Fought the LawThe Clash - London CallingThe Clash - Tommy GunThe Clash - Complete ControlThe Clash - White RiotThe Clash - White Riot (Live)Question d'honneurCikánkaPíseň pro DavidaWalker


Aktualizace osobnostního profilu Joe Strummer: 14.11. 2023 13:15