Nick Park 65 let


Narodil se v roce 1958 v Prestonu (Anglie). Jeho otec pracoval v BBC a daroval mu vyřazenou kameru. Jedináček Nick si pak ve svém pokoji se zatemněnými okny natáčel animované filmy. Vyzkoušel si různé animační techniky ale nejvíce se mu zalíbila plastelína. V sedmácti letech natočil ARCHIE'S CONCRETE NIGHTMARE, kterou odvísila BBC. Nick se později dostal na uměleckou školu do Sheffieldu, kde začal připravovat GRAND DAY OUT (Cesta na měsíc). Po přestupu na školu v Beaconsfield se Park přidal k partě nadšenců do animovaného filmu, vedených Peterem Lordem a Davidem Sproxtonem. Spolu s nimi, už pod názvem Aardman( což je superhrdina kterého vymyslel Peter Lord), film v roce 89 dokončili.

Šlo by to tak možná dál, ale Nick místo dalšího filmu s slavnou dvojicí, produkoval spolupracovníkovi z Aardmanu Stevu Boxi jeho debut, STAGE FRIGHT. Oblíbenost Wallace a Gromita, ale neustával a dál se rozšiřovala. V roce 98 mu byli z kufříku postavičky ukradeny. Aardman tedy vytiskl plakáty na kterých stálo, že pokud lupič postavy nevrátí nebude už nikdy žádný film s Wallacem a Gromitem. O dva dny později byly v balíčku před jeho domem.

To už se ve studiích Aardman připravoval jejich, ale i Parkův, první celovečerní film. SLEPIČÍ ÚLET měl premiéru v roce 2000 a za relativně skromný rozpočet 42 milionů se podařilo do filmu získat Mela Gibsona. Přestože film nezískal Oskarovou nominaci, vydělal jen v USA 100 milionů. To už Nick začal psát scénář k celovečernímu Wallaci a Gromitovi. Aby se animátoři připravili na tento film tak Aardman natočil sérii desti dvouminutových filmů CRACKING CONTRAPTIONS, v jehož každém díle testují nové vynálezy.

Ve WALLACE AND GROMIT:THE CURSE OF THE WERE-RABBIT uslyšíme Petera Sallise (Wallace mluvil ve všech filmech), který hrával v hororech studia Hammer (mj. i v THE CURSE OF THE WEREWOLF), Ralpha Fiennese či Helenu Bonham Carterovou. A samozřejmě i mlčícího Gromita.


6.12.1958
Preston, Lancashire, England, Velká Británie
Nick Park csfd

PračlověkWallace & Gromit: Prokletí králíkodlakaSlepičí úletWallace & Gromit: The Aardman Collection 2Wallace & Gromit: The Best of Aardman AnimationWallace & Gromit: The Aardman CollectionWallace a Gromit: Otázka chleba a smrtiWallace a Gromit: O chloupekWallace a Gromit: Nesprávné kalhotyPohodlíčkoWallace a Gromit: Cesta na MěsícOvečka ShaunOvečka Shaun ve filmuSpláchnutejSimpsonoviAnimation OutlawsBozzetto non troppoA Grand Night In: The Story of AardmanPerspectivesRay Harryhausen - Special Effects TitanThe Comedy Map of BritainAnimation NationThe 100 Greatest Family FilmsAmazing World of Wallace and Gromit, TheOmnibusMezi námi zvířatyBad Music Video TheatreThe 78th Annual Academy AwardsRichard & JudyThe 100 Greatest Kids TV ShowsEl MagacineThe Anti Gravity RoomThe 66th Annual Academy AwardsBreakfast with the ArtsThe 63rd Annual Academy AwardsGoing Live!


Aktualizace osobnostního profilu Nick Park: 18.11. 2023 10:30