Viv Albertine 69 let


Anglická zpěvačka, kytaristka, herečka, režisérka a skladatelka Viviane Katrina Louise „Viv“ Albertine je nejvíce známá jako kytaristka punkové skupiny The Slits.

Viv rovněž patřila mezi první skalní fanoušky z punkového jádra kultovní kapely Sex Pistols a byla blízkou přítelkyní Micka Jonese i Joe Strummera z kapely The Clash. K Slits se jako kytaristka připojila poté, když odešla zakládající členka Kate Korus v roce 1977. Kapela The Clash dívčí kapele The Slits vzdává úctu ve své písni „Train in Vain“. Během 80. let má Viv úspěch s kapelou 49 Americans a je rovněž součástí uskupení New Age Steppers a hostovala i na debutovém albu kapely Flying Lizards.

Poté, co se Slits v roce 1982 rozpadli, začla Albertinová studovat film a zkoušet to jako televizní režisérka. Na přelomu 80. a 90. let pracovala s BBC a British Film Institute. Její první režisérské počiny byli sci-fi kraťasy Coping with Cupid (1991) s Donem Lettsem a Rachel's Dream (1992) s Kate Beckinsale. V následujících letech režírovala několik epizod televizní sci-fi série The Tomorrow People (1994) a Mysteries with Carol Vorderman (1997).

Její persona se objevila i v několika TV pořadech a ve více než tuctu hudebních dokumentů. Hlavní roli získala po boku Toma Hiddlestona v dramatu Exhibition (2013). Od roku 2009 úspěšně působí jako sólový umělec a spolupracovala s Thurstonem Moorem i Davidem Bowiem. Roku 2013 uváděla koncert „Siouxsie and the Banshees“ a v roce 2014 vydala knihu „Oděvy, oděvy, oděvy. Hudba, hudba, hudba. Kluci, kluci, kluci“. V roce 2017 má další účast v hudebním dokumentu, který nese název Here to Be Heard: The Story of the Slits (2017).


1.12.1954
Sydney, New South Wales, Austrálie
Viv Albertine csfd

ExhibitionPunkHere to Be Heard: The Story of the SlitsLondon's Burning - Campino auf den Spuren des PunkThe Kate Bush Story: Running Up That HillTop of the Pops: The Story of 1978Rise and Fall of The Clash, TheWho Killed Nancy?Sedm epoch rockuThe Story of PunkPunk Years, TheWomen in RockCoping with CupidThe Tomorrow PeopleRachel's DreamPunk BritanniaQueens of British PopChannel 4 News


Aktualizace osobnostního profilu Viv Albertine: 11.4. 2024 14:55