Cameron Crowe 66 let


Narodil se 13. července 1957 v kalifornském San Diegu. Poté, co v 15 letech dokončil střední školu, začal psát články pro časopis Rolling Stone, kde se časem vypracoval na pozici editora. Napsal do tohoto časopisu portréty o takových hudebních legendách jako Bob Dylan nebo David Bowie.

Veřejně trochu známějším se stal až dalším filmem, SINGLES. Tento film o láskách a potkávání 6 mladých lidí(např. Bridget Fonda, Matt Dillon), který se odehrává v Seattlu a měl premiéru v roce 1992, zaujme mimo jiné i skvělým soundtrackem(Pearl Jam, Soundgarden, hvězdy tehdejší hudební scény v Seattlu). Jak k ŘEKNI COKOLIV..., tak k SINGLES si napsal scénář sám.

Crowe pak dlouho připravoval svůj další film - a vyplatilo se. JERRY MAGUIRE, v hlavní roli s Tomem Cruisem, získal několik ocenění a na Oscarech v roce 1997 se radoval Cuba Gooding ze zlatého plešouna v kategorii "nejlepší herec ve vedlejší roli". Tento film se stal průlomovým pro René Zellwéger (i ona dostala za tento film několik cen). Kromě Oscara pro Goodinga získal film nominace v kategoriích "nejlepší herec v hlavní roli"(Cruise), nejlepší film, nejlepší střih a nejlepší původní scénář(samozřejmě pro Crowea).

Crowe je velkým obdivovatelem Billyho Wildera a v listopadu 1999 vyšla kniha Conversations with Wilder. Jeho zatím kriticky nejúspěšnějším filmem je NA POKRAJI SLÁVY. Autobiografický příběh o zákulisí rock ´n´ rollu v 70. letech byl zahrnut cenami a Crowe si konečně došel v roce 2001 pro Oscara v kategorii "nejlepší původní scénář". Herečky Frances McDormand a Kate Hudson(pro ni to byl průlomový film) byly nominovány ve stejné kategorii (nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli) na Oscara a stejným způsobem (tedy nominací) byl oceněn i střih. Na Zlatých glóbech film vyhrál v kategorii "nejlepší komedie/muzikál" a pro cenu si došla i Kate Hudson.


13.7.1957
Palm Springs, California, USA
Cameron Crowe csfd

AlohaKoupili jsme ZOOElizabethtownVanilkové nebeNa pokraji slávyJerry MaguireMládíŘekni cokoliv...RoadiesPearl Jam TwentyThe UnionAlice in Chains: Would?Alice in Chains: Music Bank - The VideosTom Petty and the Heartbreakers: PlaybackThe Wild LifeZlaté časy na Ridgemont HighDavid Crosby: Remember My NameOdvrácená strana větruMinority ReportVítejte v HollywooduV zajetí rytmuOnly in TheatersLike a Rolling Stone: The Life & Times of Ben Fong-TorresLinda Ronstadt: The Sound of My VoicePříběhy za kamerouRolling Stone: Kultovní hudební časopisDocumentary Now!


Aktualizace osobnostního profilu Cameron Crowe: 22.4. 2024 07:34