Jiří Kopta (1961 - 2013)


Jiří Kopta se narodil 30.6.1961 ve Vejprtech. Do svého rodiště se nakonec také v roce 2002 vrátil, aby pečoval o svého otce, který byl těžce nemocen a navíc i přišel o nohu. I po jeho smrti, o čtyři roky později, už Jiří Kopta ve svém rodném městě zůstal a strávil zde o samotě posledních pár let života, přičemž i on se potýkal s vážnou chorobou. Přesto ještě v roce 2008 působil jako terénní pracovník a pracoval s romskými dětmi z praktické školy v rámci komunitního centra.

Jeho první tři setkání se světem filmu byly vesměs menší role. Poprvé se objevil ve filmu v roce 1981, v romantickém diskotékovém snímku Láska na druhý pohled, jako jeden ze studentů. V roce 1983 následovala postava Milana v celovečerní prvotině režiséra Miloše Zábranského, v dramatu Poslední mejdan. V témže roce se také mihl jako mladík Ráčkovec v hořké komedii Karla Kachyni Fandy ó Fandy, o úskalích prvního zaměstnání a prvních lásek.

Do povědomí televizních diváků se nakonec výrazněji zapsal až v roce 1988, svou rolí obtloustlého kuchaře Honzy Bradáče, řečeného „guláš", v tendenčním socialistickém seriálu Chlapci a chlapi, odehrávajícím se během základní vojenské služby hrdinů seriálu. Jeho Honza je v civilu vyučený řezník a proto zde slouží jako kuchař v posádkové kuchyni. Svou přezdívku „guláš" měl již dříve a po nástupu na povinnou vojenskou službu se ujala i mezi jeho kamarády u útvaru. Dobrosrdečný, ale obézní kluk má kvůli své postavě problémy s děvčaty a nejprve se beznadějně zamiluje do slečny z kadeřnictví, která ho ovšem vytrvale odmítá. Nakonec však naváže vztah s její kolegyní Danou, které jeho baculatá postava nevadí a Honza je jí sympatický. Po tomto seriálu už bohužel žádná další filmová role nenásledovala a Jiří Kopta se nadále věnoval výhradně divadlu.

Takto na něj vzpomíná František Hromada, bývalý herec a divadelní režisér, ředitel Západočeského divadla v Chebu v letech 1991 až 1999: „Na chebské scéně se Jiří Kopta poprvé objevil v době, kdy soubor posílili i např. František Husák, Bob Klepl, či manželé Jarmila Šimčíková a Pavel Marek, kteří tu působí dosud. U nás byl Jiří Kopta hodně obsazován, přes svůj zevnějšek byl i pohybově zdatný. Měl ovšem okamžiky, kdy s ním bylo k popukání, i okamžiky, kdy tomu bylo naopak. Velmi si rozuměl s rovněž svérázným hercem Waltrem Steinerem, který již také zemřel, shodou okolností před necelým měsícem."


30.6.1961
Vejprty, Československo
5.8.2013
Vejprty, Chomutov, Ústecký kraj, Česko
Jiří Kopta csfd

Poslední mejdanFandy, ó FandyLáska na druhý pohledChlapci a chlapi


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Kopta: 7.12. 2023 12:03