John Frankenheimer (1930 - 2002)


Americký režisér John Frankenheimer se narodil 19. února 1930 v New Yorku do národnostně smíšené rodiny. Jeho otcem Walter byl židovský makléř, narozený v Německu, matka Helen byla irská katolička. Středoškolské vzdělání získal v katolické škole La Salle Military Academy, kde vynikal v tenise a stal se kapitánem tenisového družstva. Poté studoval angličtinu na Williams College v Williamstown (Massachusetts), kde graduoval v roce 1951. Nejdříve se chtěl Frankenheimer stát hercem, jeho vzorem byl herec Robert Mitchum. Nakonec se stal režisérem. V průběhu prezenční služky se seznámil s filmovou prací, když natočil několik dokumentárních filmů pro armádu a po demobilizaci začal pracovat pro televizi, kde natočil několik filmů, seriálů a desítky různých představení.

Začátkem sedmdesátých let se uvedl snímkem THE HORSEMEN (Jezdci) s Omarem Shariffem, natočeným v autentických exteriérech v Afganistanu. V roce 1973 natočil pro českého diváka zajímavý snímek THE ICEMAN COMETH, kde se v menší roli představil Jiří Voskovec. Následují snímky, 99 AND 44/100% DEAD (název filmu je převzatý ze sloganu reklamy na mýdlo) s Richardem Harrisem, pokračování příběhu o stíhání bandy pašeráků drog FRENCH CONNECTION II (Francouzská spojka 2) s Genem Hackmanem, BLACK SUNDAY (Černá neděle) s Robertem Shawem a hororový snímek PROPHECY (Proroctví) s Robertem Foxworthem. V průběhu osmdesátých let již omezil filmování a natočil pouze sedm filmů. Mezi ně patří například špionážní thriller podle románu Roberta Ludluma THE HOLCROFT COVENANT (Holcroftův pakt) s Michaelem Cainem, nebo thriller DEAD BANG (Smrtící rána) s Donem Johnsonem. V devadesátých letech začal opět více pracovat pro televizi, když natočil několik filmů, jako AGAINST THE WALL (Proti zdi), nebo THE BURNING SEASON (Amazonie v plamenech). Mezi poslední tituly jeho filmografie patří akční snímek RONIN s Robertem De Nirem a thriller REINDEER GAMES (Falešná hra) s Benem Affleckem.

John Frankenheimer byl třikrát ženatý. Jeho první ženou byla od roku 1951 Joanne Evans, manželství skončilo v roce 1954 rozvodem. Téhož roku se oženil podruhé. Jeho ženou se stala modelka Carolyn Diane Miller. Z jejich manželství vzešly dvě dcery, Kristi a Lisa Jean. Manželství skončilo v roce 1961 rozvodem. Jeho třetí a poslední ženou se stala v roce 1963 herečka Evans Evans, kterou obsadil do několika svých filmů, jako například GRAND PRIX, STORY OF A LOVE STORY (Příběh o lásce), nebo PROPHECY (Proroctví). Manželství trvalo až do Frankenheimerovi smrti. Zemřel 6. července 2002 v Los Angeles ve věku 72 let.


19.2.1930
New York City, New York, USA
6.7.2002
Los Angeles, California, USA
John Frankenheimer csfd

Cesta do válkyFalešná hraRoninGeorge WallaceOstrov Dr. MoreauVěznice AndersonvilleHořící sezónaProti zdiRok zbraníČtvrtá válkaSmrtící ránaRivieraBer 52Holcroftův paktRainmaker, TheVyzvání k soubojiProroctvíČerná neděleFrancouzská spojka II99 and 44/100% DeadL'Impossible objetThe Iceman ComethJezdciDržím se v řaděThe Extraordinary SeamanThe Gypsy MothsThe FixerGrand PrixZnovuzrozeníSedm květnových dníVlakMandžuský kandidátPtáčník z AlcatrazuVšechno se hroutíThe Young SavagesThe Fifth ColumnThe Turn of the ScrewComedian, TheMladý cizinecNinth Day, ThePříběhy ze záhrobíThe DuPont Show of the MonthPlayhouse 90Climax!You Are ThereDangerThe Hire: AmbushGenerálova dceraDee TimeSteve McQueen: Ztracený filmElectric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon FilmsKirk Douglas: Before I ForgetReel Radicals: The Sixties Revolution in FilmAFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding MoviesJazz Seen: The Life and Times of William ClaxtonMaking of a Political Thriller, TheLife and Times of Kirk Douglas, TheRod Serling: Submitted for Your ApprovalYul Brynner: The Man Who Was King


Aktualizace osobnostního profilu John Frankenheimer: 30.10. 2023 20:32