María Casares (1922 - 1996)


Herečka Maria Casares má španělský původ a ve Španělsku také strávila dětství, dnes je ale známá především jako francouzská herečka. Maria, vlastním jménem María Victoria Casares Quiroga y Pérez se narodila v Coruni v severním Španělsku do rodiny významné osobnosti španělských dějin. Jejím otcem byl Santiago Casares Quiroga (1884-1950), který ve třicátých letech zastával postupně několik ministerských úřadů a nakonec byl v roce 1936 krátce španělským ministerským předsedou. V té době ale ve Španělsku vypukla občanská válka, Casares Quiroga rezignoval a s celou rodinou odešel do exilu. On sám původně odjel do Londýna a manželka s dcerou do Francie, nakonec se ale všichni sešli v Paříži.

První filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat a v roce 1945 se Maria Casares objevila ve třech filmech. V první řadě je nutno zmínit její debut postavou Nathalie ve slavném Carného filmu DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945), vzápětí famózním způsobem ztvárnila psychologicky složitou hlavní postavu Heleny v dramatu DÁMY Z BOULOŇSKÉHO LESÍKA (Les dames du Bois de Boulogne, 1945). Následovaly další hlavní role, například ve filmech André Cayatta, z filmů známých i u nás můžeme uvést přepis Stendhalova románu KARTOUZA PARMSKÁ (La Chartreuse de Parme, 1948), kde stanula po boku svého divadelního kolegy Gérarda Philippa (film byl oceněn na mezinárodním festivalu v Locarnu). Vidět ji bylo možno i ve slavném Cocteauově filmu ORPHÉE (1950).

V následujících letech přestala Maria Casares filmovou kameru vyhledávat, soustředila se na jevištní práci a postupem doby se stala jednou z předních divadelních hereček v poválečné Francii. Vystupovala na jevišti Théatre National Populaire, každý rok přijala účast na významném divadelním festivalu v Avignonu a jako první herečka cizího původu vstoupila i na jeviště nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française (francouzské občanství získala až v roce 1975). Její doménou se stala propagace francouzských klasiků, stejně tak dobře ale hrála i shakespearovské role a s představeními pořádala četné zájezdy po celém světě, vystoupila i na newyorské Broadwayi.

Za celá padesátá a šedesátá léta hrála Maria Casares jen ve třech filmech, příležitostně spolupracovala s televizí, ale ve více filmech zazněl její hlasový doprovod, kdy filmaři využili jejího kultivovaného mluveného projevu. Z jejích pozdějších rolí stojí za zmínku postava vdovy po generálovi ve filmu PŘEDČITATELKA (La lectrice, 1988), za kterou byla nominována na Cézara. Její poslední filmovou rolí byla postava matky hlavního hrdiny v koprodukčním filmu srbského režiséra Gorana Paskajleviće AMERIKA PATŘÍ JINÝM (Someone else's America, 1995).


21.11.1922
A Coruña, Galicia, Španělsko
22.11.1996
La Vergne, Charente-Maritime, Francie
María Casares csfd

Amerika patří jinýmLes Chevaliers de la table rondeMonte bajoPředčitatelkaZ písku a z krveBlanche a MarieLes BonnesPeer GyntIrène et sa folieBritannicusL'Adieu nuL'île des chèvresFlavia, la monaca musulmanaLa Reine verteMacbethStín a světloOrfeusL'Homme qui revient de loinBagarresVěznice parmskáL'Amour autour de la maisonLa Revanche de Roger la HonteRoger la HonteDámy z Bouloňského lesíkaDěti rájeLes Nuits révolutionnairesÉnigmes de l'histoireLos caminos de la memoriaPhilippe NoiretChroniques de FranceVaršava, jako dříve...GuernicaÉtoiles de demainLe Cercle de minuit


Aktualizace osobnostního profilu María Casares: 17.4. 2024 20:12