William S. Burroughs (1914 - 1997)


Zřejmě nejznámější narkoman všech dob, americký spisovatel, ale i malíř, esejista a performer mluveného slova, William Seward Burroughs se narodil 5. února 1914 v St. Louis. Jeho rodina byla velice dobře situovaná a také zajištěná. Burroughsův dědeček vlastnil patent na mechanickou pokladnu (kasu) a druhá větev Billovy rodiny sahala až k nejvýznamnějšímu jižanskému generálovi Robertovi E. Lee (Burroughs také později pojal jméno Lee za svůj občasný pseudonym). Jako dítě trpěl psychickými poruchami, a dle jeho slov také silnými halucinacemi. Již na základní škole publikoval svůj první text, po jejím ukončení byl rodiči umístěn na internátní škole v Los Alamos v Novém Mexiku. Přesto, že mladému Burroughsovi škola silně nevyhovovala, setkal se zde poprvé se svými dvěma velkými láskami. Tou první byly střelné zbraně, jejichž používání se ve škole mj. také učilo a tou druhou byly samozřejmě drogy. Za jejich užití byl také později ze školy vyloučen a střední vzdělání si dokončil zpátky doma v St. Louis. V této době také poprvé zaznamenal, že ho přitahují chlapci. Začal zrod legendy

Burroughs se začal systematicky věnovat psaní již od poloviny 40.let během pobytu v New Yorku. Tady také s Kerouacem napsali své společné dílko „A hroši se uvařili ve svých nádržích“ (název pocházel z titulků v novinách, které popisovaly bizarní neštěstí v jedné z amerických ZOO). Tito mladí muži stáli u zrodu fenoménu tzv. „beat generation“. Burroughs zakrátko dokončil své dvě první a notně autobiografické novely „Feťák“ a „Teplouš“. Zatímco „Feťák“ vyšel poměrně záhy, byť jako paperback, „Teplouš“ si na své uvedení musel počkat několik desítek let. Po mexické anabázi se Bill odebral do Jižní Ameriky, kde mj. pátral po mýtické indiánské droze Yage, jejíž požití z lidí údajně dělá vizionáře. Z těchto cest později Burroughs vydal zápisky pod názvem „Dopisy o Yage“. Jeho další cesta směřovala do ráje špatnosti, kterým byl v té době marocký přístav Tanger. Burroughs zde pobyl poměrně dlouhou dobu, neboť kvůli velké dostupnosti všech druhů drog a záplavě prostitutů, si neměl nač stěžovat. Jeho nezřízenost v užívání narkotik zde dostoupila vrcholu a podle toho vypadalo i jeho literární činnost, útržky odstavců či vět na všelijakých cárech papírů se povalovaly po celém bytě. Naštěstí o zápisky pečovali Billovi přátelé, kteří v Tangeru taktéž pobývali. Z obrovského množství literárního materiálu později vznikly čtyři knihy : „Hebká mašinka“, „Lístek, který explodoval“, „Nova Express“ a především „Nahý oběd“. Poslední zmíněný román Burroughse proslavil po celém světe, i přesto, nebo možná i kvůli tomu, že se jej v několika státech pokusili zakázat pro obscénnost. Po několikaletém působení v Paříži a Londýně, se Bill v roce 1974 po mnohaletém azylu vrátil zpět do vlasti, konkrétně do New Yorku. Zde navázal blízké vztahy s kulturní smetánkou té doby a během pár let se stal kulturní ikonou světového formátu. Sklízel ovace a ocenění na všech frontách, znát se či dokonce spolupracovat s Burroughsem něco znamenalo.

Co se týče filmu, Bill se objevoval především ve snímcích experimentálních či filmech s drogovou tematikou, jakými byli třeba CHAPPAQUA či TOWERS OPEN FIRE, který William dokonce spolurežíroval. Často, také figuroval jako vypravěč, dokonce i po své smrti, jako např. ve filmu Guse Van Santa ELEPHANT. S ním spolupracoval častěji, když se objevil i v jeho raném snímku NARKOMANI a následujícím krátkometrážním THANKSGIVING PRAYER. Burroughs byl také velmi oblíben v muzikantských kruzích, objevil se ve videoklipu U2 či v klipu ke skladbě „Just one fix“ od Ministry. Jeho přítel Kurt Cobain ho později nepřemluvil k roli Krista v legendárním videu Nirvany „Heart shaped box“ (herec, který později tuto roli ztvárnil je Burroughsovi dost podobný). Kromě toho vydal Burroughs několik alb s mluveným slovem. Mezi zajímavosti jistě patří i to, že v titulcích filmu BLADE RUNNER nalezneme poděkování právě Burroughsovi, jenž byl autorem stejnojmenného scénáře, který měl ovšem úplně jiný příběh.

V polovině 80. let se William přesunul na venkov do Kansasu, kde žil ve společnosti mnoha koček, které choval. Stále se věnoval literární tvorbě, ale zhruba v téhle době také pořádně objevil malířství. V roce 1997, v požehnaném věku 83 let zde skonal. Jeho syn William (Billy) podlehl následkům užívání drog o šestnáct let dříve, než jeho otec. Za svůj život získal určitou proslulost jako vcelku nadaný spisovatel, ale svůj talent dostatečně nerozvinul.


5.2.1914
Saint Louis, Missouri, USA
2.8.1997
Lawrence, Kansas, USA
William S. Burroughs csfd

QueerNova ExpressNahý obědTaking Tiger MountainThe Last Words of Dutch SchultzThe Junky's ChristmasMENTALLUSIONS: Radical Eclectic Films of Benjamin MeadeSlon2000 očima ...: Kniha životaI na kovbojky občas padne smutekFlákačRozbouřený životVražda na BroadwayiDecoderIt Don't Pay to Be an Honest CitizenPrologueChappaquaPatti Smith, la poésie du punkUncle HowardDon't Blink - Robert FrankBeatníciWilliam S. Burroughs: A Man WithinChelsea on the RocksCorso: The Last BeatObsceneWords of Advice: William S. Burroughs on the RoadWanderlustGhost at No. 9Portrait of a Bookstore as an Old ManU2: The Best of 1990-2000Condo PaintingLet It Come Down: The Life of Paul BowlesThe Nova Convention RevisitedThe Music of Kurt Weill: September SongsThe Life and Times of Allen GinsbergNaked Making LunchWilliam S. Burroughs: Commissioner of SewersGang of Souls: A Generation of Beat PoetsHeavy PettingBeat generation: Americký senHome of the Brave: A Film by Laurie AndersonWhat Happened to Kerouac?Kerouac, the MovieOrnette: Made in AmericaBurroughsThe Dream MachinePoetry in MotionUnderground and EmigrantsImage Is VirusWilliam Buys a ParrotU2: Last Night on EarthMinistry: Tapes of WrathAh Pook Is HereThanksgiving PrayerPirate TapeEnergy and How to Get ItThot-Fal'NBill and Tony


Aktualizace osobnostního profilu William S. Burroughs: 1.11. 2023 11:20