Vladimir Polkovnikov (1906 - 1982)


Animátor, scenárista a režisér s, českému uchu vojensky znějícím, příjmením Polkovnikov, se narodil 10. června 1906 ve vsi Terjajeva sloboda (Terjajevo) ve Volkolamském rajónu Moskevské oblasti.

Již dříve se podílel s dalšími režiséry na vytvoření agitačních filmů VÍTĚZNÝ POCHOD a ŽURNAL POLITSARY No. 1, který se však nedochoval.  Těžištěm jeho tvorby však byly pohádky a filmy pro děti. Jeho filmy v sobě obsahují humor, napětí a nenásilné ponaučení, které tím, že z příběhu netrčí jako bolavý palec, dětský divák bez námitek přijímá.

V období Velké vlastenecké války pracoval ve studiích Vojentechnikfilmu, v roce 1946 se však vrátil do studia Sojuzmultfilm, kde navázal na spolupráci s L. A. Amalrikem a následně v roce 1954 začal spolupracovat s Alexandrou Sněžko-Blockou. Od roku 1956 pracoval samostatně, pod jeho sólo režijní taktovkou vznikl například kouzelný film ŠAKAL A VELBLOUD (1956) o vychytralém škodolibém šakalovi, kterého přítel velbloud za jeho škodolibost důkladně vytrestá, nebo orientální pohádka BRZY BUDE DÉŠŤ (1959) a mnoho dalších.

Vladimir Ivanovič ve svých pohádkách ukazoval na lidech i zvířatech, že správnou životní cestou je vlastní práce, pokora a ochota pomoci jiným. Tak dojde nápravy chvástavý mravenec ve filmu z roku 1961, stejně jako se v roce 1955 napravil ZAČAROVANÝ CHLAPEC ve filmu podle předlohy laureátky Nobelovy ceny Selmy Lagörlefové.


10.6.1906
Terjajeva sloboda, Ruské impérium
21.8.1982
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Vladimir Polkovnikov csfd

Začarovaný chlapecKak kozlik Zemlju děržalChvostyKot-rybolovTarakanishcheMuraviška-chvastuniškaSkoro budět dožďGribok-teremokŠakaljonok i verbljudOranževoje gorlyškoVysoká hůrkaKukuška i skvorecŠedé pírkoPavlinij chvostBarmaleyPobědnyj maršrutŽurnal politsatiry No. 1


Aktualizace osobnostního profilu Vladimir Polkovnikov: 16.4. 2024 06:09