Anne Heywood 92 let


Anne Heywood (vlastním jménem Violet Joan Pretty) je britská herečka, která se narodila 11. prosince 1932 v Birminghamu. Matka jí zemřela, když bylo Violet sotva 13 let, a tak byla nucena starat se o své mladší sourozence. V 17 letech získala titul Miss Velké Británie. Navštěvovala londýnskou Akademii múzických a dramatických umění. V r. 1951 debutovala ve filmu LADY GODIVA SE VRACÍ, v němž sehrála hlavní roli královny. V r. 1955 si Violet Pretty změnila jméno na Anne Heywood, své rodné jméno dle vlastních slov nenáviděla: “znělo tak neskutečně.”

Po tomto světovém úspěchu začala Anne Heywood natáčet filmy také v Itálii (KARTÁGO V PLAMENECH/CARTAGINE IN FIAMME s režisérem Carmine Gallonem; SRDCE MUŽE/HEART OF A MAN). Při natáčení filmu THE NIGHT FIGHTERS (1959) se potkala se svým budoucím manželem – o šestnáct let starším producentem Raymondem Strossem. Sňatek uzavřeli 12. 11. 1960 na curyšské radnici ve Švýcarsku.

V r. 1961 se Heywood splnil dávný sen – představila se v titulní roli hry Petr Pan v londýnském divadle Scala. V lednu r. 1963 se Anně narodil syn Mark. V r. 1965 natočil československý režisér Jiří Weiss film TŘICET JEDNA VE STÍNU s Anne Heywood v hlavní roli (Alena); snímek získal na berlínském festivalu v témže roce Cenu mezinárodní filmové kritiky. Následující rok natáčela Heywood v Peru televizní film SELVA ALTA. Během tohoto natáčení se za dramatických událostí utopil v řece Huallaga Annin herecký kolega Eric Fleming.

Jedním z nejslavnějších filmů, v němž Heywood hrála, byla americká adaptace novely LIŠKA D. H. Lawrence z r. 1967. Film vzbudil pohoršení pro své otevřené líčení lesbické lásky, ovšem za roli v tomto snímku byla Anne Heywood oceněna Zlatým Glóbem v Benátkách. Poté se Anne Heywood představila v dalším velkolepém filmovém díle - ŘEHOLNICE Z MONZY (La Monaca di Monza) italského režiséra Eripranda Viscontiho; celý děj doprovází sugestivní hudba Ennia Morriconeho. Od r. 1969 žila Anne Heywood a Raymond Stross s malým Markem v Los Angeles. V r. 1973 obsadil Stross svou manželku do filmu natáčeného na motivy povídky D. H. Lawrence “Žena, která jezdila pryč;” pracovalo se v Mexiku, podmínky v terénu byly tak drsné, že Stross měl obavy, aby to Anne vydržela; obával se, že film bude muset přejmenovat na “Žena, která odjela.”


11.12.1931
Handsworth, Birmingham, England, Velká Británie
Anne Heywood csfd

Memories of ManonWhat Waits BelowSadatGood Luck, Miss WyckoffOmbra nell'ombra, UnLa prima volta sull'erbaJeptišky od sv. ArchandělaTrader HornI Want What I WantL'assassino... è al telefonoLa monaca di MonzaMidas RunPředsedaLišákTřicet jedna ve stínuStork TalkThe BrainThe Very EdgePetticoat PiratesA Terrible BeautyCartagine in fiammeFloods of FearNahoře a doleThe Heart of a ManViolent PlaygroundDangerous ExileDoktor hledá místoThe DepravedCheckpointFind the LadyLady Godiva Rides AgainThe Equalizer


Aktualizace osobnostního profilu Anne Heywood: 21.11. 2023 01:23