Jonathan Kaplan 76 let


Režisér Jonathan Kaplan je synem filmového hudebního skladatele Sola Kaplana a herečky Frances Heflin a narodil se v Paříži 25. listopadu 1947. Jeho sestra Mady Kaplan a synovec Van Heflin se také věnovali herectví.

Nejvíce se však do povědomí i českých diváků Kaplan zapsal na přelomu 80. a 90. let. Nejprve dramatem upozorňujícím na útrpné zacházení s pokusnými šimpanzi PROJEKT X (Project X, 1987) a především o rok později dramatem ZNÁSILNĚNÍ (The Accused, 1988), který získal nominaci na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně a představitelce znásilněné ženy Jodie Foster dokonce vynesl sošku Oscara. Alespoň nominace na Oscara pomohl dosáhnout Jonathan Kaplan také herečce Michelle Pfeiffer, a to za roli v dramatu poukazujícím na rasismus v americké společnosti v období atentátu na J. F. Kennedyho POLE LÁSKY (Love Field, 1992). I tento film měl úspěch na MFF v Berlíně. V témže roce stihl natočit ještě thriller ZHOUBNÁ VÁŠEŇ (Unlawful Entry, 1992) s Kurtem Russellem a Madeleine Stowe, se kterou spolupracoval i o dva roky později v "ženském" westernu PISTOLNICE (Bad Girls, 1994). Tento film se však nesetkal s úspěchem a Jonathan Kaplan poté zaměřil svou činnost na televizní tvorbu - vyjmenujme např. veleúspěšný seriál Pohotovost (ER), na kterém pracoval jako procudent či výkonný producent a celkem 40 epizod také sám režíroval či Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (Law & Order: Special Victims Unit).

K filmu se mezitím vrátil ještě jednou - a naposled - v roce 1999 dramatem dvou dívek uvězněných v Thajsku za pašování drog TÉMĚŘ BEZ ŠANCE (Brokedown Palace) s Claire Danes a Kate Beckinsale, který se však taktéž stal kasovním propadákem a Kaplanovi se tak v Hollywoodu zatím nedostalo další příležitosti.

Jonathan Kaplan byl v letech 1987 až 2001 ženatý s Julií Selzer, věnující se filmovému castingu, s níž má jedno dítě.


25.11.1947
Paříž, Île de France, Francie
Jonathan Kaplan csfd

Téměř bez šanceChladnokrevněHolky z polepšovnyPistolnicePole láskyZhoubná vášeňDítě na zakázkuZnásilněníProjekt XBílá orchidejSrdce na kolechThe Gentleman BanditThe Hustler of Muscle Beach11th VictimOver the EdgePan BiliónMuž v kamiónuTirák TurnerThe SlamsThe Student TeachersNight Call NursesLaskavý dotekWitches of East EndZákon a pořádek: Útvar pro zvláštní obětiMuž s poslánímBratři a sestryPohotovostInconceivable


Aktualizace osobnostního profilu Jonathan Kaplan: 10.11. 2023 19:11